SEARCH

Pink: Τι είναι ο ιός κοξάκι που έπαθε ο γιος της όσο η τραγουδίστρια βρισκόταν σε περιοδεία;

Από τη Μαρία Ροδίτη

Παρακολουθώντας τα social media της Pink και του Carey Hart, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να έχεις δύο μικρά παιδιά σε μια παγκόσμια περιοδεία. Σε μια πρόσφατη δημοσίευσή του στο Instagram, ο Carey δήλωσε ότι ο 1 έτους γιος τους, Jameson, υποφέρει από μία ασθένεια που ''χτυπά'' στα χέρια, στα πόδια και στο στόμα, μια ήπια - αλλά μεταδοτική - ιογενή λοίμωξη που είναι κοινή στα μικρά παιδιά και χαρακτηρίζεται από πληγές στο στόμα, εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια και πυρετό. Πρόκειται για τον ιό ''κοξάκι''. Κι αν κάποιος πίστευε ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι χειρότερο, έκανε λάθος. Η κόρη τους, Willow, έχει επίσης πυρετό.

 

 

"Θέλετε να μάθετε πόσο φανταστική μπορεί να είναι η περιοδεία; Ο Jameson ταλαιπωρείται με το χέρι του, το πόδι του και το στόμα του και η Willow έχει 38.8 πυρετό", έγραψε ο Carey. "Και τα δύο παιδιά έχουν παγιδευτεί και η μαμά πρέπει ακόμα να προωθήσει τη δουλειά της και να κάνει τις συναυλίες της. Τρώγαμε πρωινό χθες με τον Jameson και μία άθλια γυναίκα που καθόταν στο διπλανό τραπέζι τον κοίταζε επίμονα με μια αηδιαστική έκφραση στο πρόσωπό της. Της είπα ότι ήταν από κοριούς''.

 

 

Τι είναι, όμως, ο ιός κοξάκι; Ποια είναι τα συμπτώματά του και πώς αντιμετωπίζεται;

«Ο ιός κοξάκι ανήκει στην ομάδα των εντεροιών, προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά συχνότερα προσβάλλει βρέφη και μικρά παιδιά. Περισσότερες από το 90% των λοιμώξεων από ιό κοξάκι είναι χωρίς συμπτώματα ή εκδηλώνονται μόνο με πυρετό λίγων ημερών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί με εξάνθημα με πυρετό, χωρίς φαγούρα, με κηλίδες (ενάνθημα) στο βλεννογόνο του στόματος, με ειδικά νοσήματα, όπως η νόσος χεριών-ποδιών-στόματος (με πυρετό, φυσαλίδες στο βλεννογόνο του στόματος και τη γλώσσα και εξάνθημα σε χέρια και πόδια) και με ερπητική κυνάγχη (επώδυνες βλάβες στο στόμα). Σπανιότερα εκδηλώνεται με σοβαρά νοσήματα, όπως η μηνιγγίτιδα, ο πόνος στο θωρακικό τοίχωμα και η προσβολή της καρδιάς», επισημαίνει στο all4mama ο παιδίατρος, Θανάσης Ζαχαροδήμος.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς ο ιός αυτός είναι μεταδοτικός, ειδικά κατά τις πρώτες επτά ημέρες. Μάλιστα, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα του παιδιού για ημέρες ή εβδομάδες μετά την απομάκρυνση των συμπτωμάτων, οπότε βεβαιωθείτε ότι πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την αλλαγή μιας βρώμικης πάνας ή το σκούπισμα της μύτης. Καλό θα ήταν, επίσης, οι γονείς να αποφύγουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς τα συμπτώματα -συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους μεταξύ επτά και δέκα ημερών.

 

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαροδήμος, «το κοξάκι αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά, καλή ενυδάτωση και παυσίπονα όταν χρειάζεται, ενώ αποβάλλεται από τους πάσχοντες με τα κόπρανα. Ωστόσο, ο παιδίατρος θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για κάθε εξάνθημα που συνοδεύεται με πυρετό, καθώς και για κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού (υπνηλία ή έντονη ανησυχία) ή σε περιπτώσεις μειωμένης σίτισης, καθώς πάντα υπάρχει κίνδυνος για αφυδάτωση».

 

 

 

 

Διαβάστε εδώ για την οξεία βρογχιολίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται!

 

tags:


tags: