Πανελλαδικές 2021: Πως θα υπολογίσετε τα μόρια ανά επιστημονικό πεδίο (video)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου ενόψει τον Πανελλαδικών Εξετάσεων, με το άγχος να είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά, λόγω των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά (ειδικά στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, τα λύκεια έχουν βάλει "λουκέτο" από τις 7 Νοέμβρη) και τα φροντιστήρια, οι μαθητές σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες καλούνται να δώσουν εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν εντός προγραμματισμού, στις αρχές Ιουνίου και δεν θα μειωθεί περαιτέρω η ύλη. Με την αγωνία στο κόκκινο, οι μαθητές θα δώσουν φέτος εξετάσεις με τον νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής, επανέρχεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, το σύστημα με τους συντελεστές βαρύτητας σύμφωνα με το ΦΕΚ 3821 τ.Β/ 09-09-2020.

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των υποψηφίων, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χρονόπουλος (ΠΕ80 - Οικονομολόγος), δημιούργησε ένα σύντομο επεξηγηματικό βίντεο για τον υπολογισμό των μορίων.

Στο βίντεο φέρνει πρακτικά παραδείγματα, ανά επιστημονικό πεδίο.

1ο Επιστημονικό Πεδίο - Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Τοι μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών έχει συντελεστή 1,3, ενώ η Ιστορία 0,7.

2ο Επιστημονικό Πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

Τα Μαθηματικά έχουν 1,3, ενώ 0,7 έχει η Φυσική.

3ο Επιστημονικό Πεδίο - Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Το μάθημα της Βιολογίας έχει συντελεστή βαρύτητας 1,3, ενώ της Χημείας 0,7.

4ο Επιστημονικό Πεδίο - Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Τα Μαθηματικά Προσανατολισμού έχουν συντελεστή 1,3, ενώ η Οικονομία 0,7.

Πώς υπολογίζονται τα μόρια;
  1. Αρχικά αθροίζονται όλοι οι βαθμοί που συγκέντρωσε ο υποψήφιος.
  2. Στη συνέχεια, το άθροισμα αυτό πολλαπλασιάζεται επί δύο
  3.  Στη συνέχεια, οι βαθμοί των δύο μαθημάτων με συντελεστή βαρύτηταςπολλαπλασιάζονται ξεχωριστά με τον εκάστοτε συντελεστή. Το άθροισμα των δύο βαθμών που προκύπτουν, προστίθεται στο προηγούμενο γινόμενο.
  4. Ο νέος βαθμός που διαμορφώνεται από την προηγούμενη πρόσθεση, πολλαπλιασιάζεται επί 100. Αυτός ο τελευταίος πολλαπλασιασμός προσδίδει και τα μόρια του υποψηφίου.

Δείτε στο βίντεο παραδείγματα:

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ορίστηκε για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2021 ο ανώτατος και κατώτατος συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία θα ισχύει πρώτη φορά για φέτος.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το alfavita.gr, τα πανεπιστήμια θα μπορούν να διαλέξουν έναν συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 0,80 και 1,20 για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.

Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αντιθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με συντελεστή 1,20, η βάση διαμορφώνεται στο 14,4.

Καλή΄επιτυχία στις μαθητές  σε μια από τις πιο δύσκολες σχολικές χρονιές.

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.