Παιδότοποι με ελάχιστα πάρτι, σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πόσον καιρό έχετε να πάτε το παιδί σας σε παιδότοπο; Είτε για να παίξει, είτε σε παιδικό πάρτυ; Ούτε που θυμάστε ε; Μάλλον πριν την πανδημία. Οι παιδότοποι έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό και οι ιδιοκτήτες τους να είναι σε απόγνωση, καθώς βρίσκονται στα πρόθυρα καταστροφής. Τα φαντασμαγορικά παιδικά πάρτι αποτελούν παρελθόν, με αποτέλεσμα να καταγράφεται τεράστια μείωση στον τζίρο.

Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει “λουκέτο”, ενώ οι υπόλοιπες - κυρίως αυτές που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους – πασχίζουν να μείνουν ανοιχτές και να ορθοποδήσουν. Οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, και ζητούν να ληφθούν δραστικά και ουσιαστικά μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος κινδυνεύει να αφανιστεί, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στην ανεργία.


Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος του τζίρου του κλάδου βασίζεται στα έσοδα από τα πάρτι. Πλέον, όμως πολλοί γονείς επιλέγουν να γιορτάσουν τα γενέθλια των παιδιών τους, με ελάχιστους καλεσμένους στο σπίτι, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν αντέχουν το κόστος.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εν μέσω κορονοϊού, περιέγραψε στο enikos.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδας, Ευτυχία Μαρίνου. Όπως λέει, τα υγειονομικά μέτρα επέφεραν δραματική μείωση στον αριθμό των πάρτι.

«Παλαιότερα σε ένα μετρίου μεγέθους παιδότοπο μπορεί να διοργανώνονταν έως και 30-35 πάρτι το μήνα και το κάθε πάρτι είχε κατά μέσο όρο 15-20 παιδιά καλεσμένα. Τώρα πλέον. αν κάποιος κάνει 5 -10 πάρτι τον μήνα, το θεωρεί τεράστια επιτυχία. Και τα καλεσμένα παιδιά σε αυτά τα πάρτι, σπανίως υπερβαίνουν τα 10. Τον Ιανουάριο δε, που πάρθηκαν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, μετά βίας έγιναν 2-4 πάρτι. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή», τονίζει .

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Η μείωση του τζίρου έχει ξεπεράσει το 75%. Η κατάσταση των επιχειρηματιών είναι πλέον απελπιστική. Τα τελευταία 2,5 χρόνια ζούμε με το άγχος της επιβίωσης της κάθε μέρας. Όχι μόνο για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας αλλά και των οικογενειών μας. Έχουμε κουραστεί παρά πολύ ψυχολογικά και έχουμε εξαντληθεί οικονομικά».

«Με δεδομένο ότι βλέπουμε άλλη μια σεζόν να χάνεται, η τρίτη κατά σειρά, όλοι αγωνιούμε πώς θα επιβιώσουμε το καλοκαίρι. Η σεζόν των εσωτερικών παιδότοπων ξεκινάει Σεπτέμβριο και τελειώνει Ιούνιο. Ακόμη και αν τους 3-4 μήνες που υπολείπονται μέχρι να τελειώσει η σεζόν μας δουλέψουμε στο 100%, δύσκολα θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα του καλοκαιριού» συμπληρώνει.

Σχετικά με το προφίλ των γονέων που επιλέγουν σήμερα να κάνουν το πάρτι των παιδιών τους σε παιδότοπο η κ. Μαρίνου εξηγεί ότι «είναι γονείς που έχουν “απελπιστεί” να βλέπουν τα παιδιά τους να σβήνουν μια τούρτα μόνα τους στο σπίτι, μεταξύ συγγενών και ελάχιστων φίλων, και θέλουν να δουν ξανά τα παιδιά τους να γιορτάζουν και να χαίρονται με τους συμμαθητές και τους φίλους τους, έστω κι αν χρειαστεί να μειώσουν τον αριθμό των προσκεκλημένων παιδιών. Είναι γονείς που ξέρουν ότι στους παιδότοπους τηρούνται αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα οπότε ο κίνδυνος εκμηδενίζεται».

Το κόστος των πάρτι

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Παιδότοπων, η τιμή για τη διοργάνωση ενός πάρτι είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές. «Δύσκολο να αυξηθούν οι τιμές, αν και οι φοβερές ανατιμήσεις σε όλα τα αναλώσιμα, στο ρεύμα και όχι μόνο, θα ήταν φυσιολογικό να επιφέρει και αύξηση των τιμών. Δύσκολο να μειωθούν οι τιμές για τους ίδιους λόγους.

Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των καλεσμένων αλλά και από τις παροχές που θέλει να έχει ο πελάτης, όπως πχ την ποσότητα του παιδικού μενού, αν θα υπάρχει μενού για τους ενήλικες κλπ.» αναφέρει, σημειώνοντας ότι ένα πάρτι 20 ατόμων (10 παιδιά 10 συνοδοί ) κοστίζει περίπου 200-250€.

«Μπορεί και λιγότερο μπορεί και περισσότερο. Εξαρτάται τόσο από τον πελάτη, όσο και από την επιχείρηση» υπογραμμίζει.

Πάντως αρκετοί είναι οι γονείς που αποφεύγουν να επισκεφτούν ή να κάνουν το πάρτι γενεθλίων των παιδιών τους σε παιδότοπους, υπό το φόβο του κροονοϊού.

Άνοιξαν οι παιδότοποι σε εσωτερικούς χώρους – Πώς θα λειτουργούν πλέον