Ολλανδία: Παιδική εκπομπή με ολόγυμνους ενήλικες αναστατώνει τους γονείς!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι ερωτήσεις γύρω από το σώμα μας και τον τρόπο που αυτό αντιδρά σε διάφορα ερεθίσματα μένουν συνήθως αναπάντητες ή ακόμα χειρότερα ανείπωτες. Ειδικά αν αναφερόμαστε σε άτομα στην αρχή της εφηβείας που η εξερεύνηση και η αναζήτηση του εαυτού της είναι η μοναδική τους ασχολία. Τέτοιες απορίες προωθώντας τη φυσικότητα και τη θετική εικόνα του σώματος έρχεται να λύσει η νέα εκπομπή στην κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας.

από τη Βέρα Πάρδου


Πρόκειται λοιπόν για μια παιδική εκπομπή όπου θα εμφανίζονται ολόγυμνοι ενήλικες έτοιμοι να συζητήσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Γεγονός που προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές. Άλλοι την χαρακτήρισαν αηδιαστική ενώ άλλοι εκπαιδευτική. Μιλάμε για παιδιά από 10 έως 12 ετών που θα μπορούν να εκφράσουν ό,τι απορία έχουν γύρω από "ντροπιαστικά" θέματα που είναι πάντα δύσκολο και άβολο να συζητηθούν με τους γονείς. Μπορεί να σχετίζονται με το ξύρισμα, το σώμα μας που αλλάζει και τι ανάγκες έχει ξαφνικά και παρόμοια θα ακούγονται στην εκπομπή: "Simply Naked".

Το θέμα είναι ότι όλες οι αντιδράσεις προέρχονται από υποθετικές εικόνες για το πως μπορεί όντως να είναι η εκπομπή στην πράξη αφού ακόμα δεν έχει κάνει καν πρεμιέρα. Συγκεκριμένα πολιτικοί έχουν πάρει θέση, ασκώντας κριτική και μάλιστα ένας από αυτούς είναι ο βουλευτής Tunahan Kuzu, ο οποίος αποκάλεσε την εκπομπή «γελοία» και προέτρεψε τους ακολούθους του να στείλουν email στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας NPO για να σταματήσει η μετάδοση της εκπομπής. Από την πλευρά του ο ακροδεξιός πολιτικός Thierry Baudet σχολίασε ότι «είναι κοντά στην προώθηση της παιδοφιλίας», όπως μεταδίδει το dutchnews.nl. Ακόμα ακούστηκαν σχόλια πως η εκπομπή «δεν είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να γίνει», ενώ το θέμα ενδέχεται να φτάσει μέχρι τη Βουλή.

Σύμφωνα πάλι με τον παρουσιαστή Edson da Graça, η πιο ρεαλιστική εικόνα των σωμάτων προωθεί μια πιο θετική εικόνα του εαυτού μας. «Ο σκοπός είναι να μάθουν τα παιδιά ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και ότι δεν είναι όλα τα σώματα τέλεια». Η Elsbeth Reitzema από το ίδρυμα σεξουαλικής υγείας Rutgers, το οποίο βοήθησε στη δημιουργία του concept της εκπομπής, ανέφερε πως οι επεξεργασμένες με Photoshop ή ημι-πορνογραφικές εικόνες που βλέπουν τα παιδιά κάθε μέρα στην τηλεόραση και στο ίντερνετ παραποιούν την πραγματικότητα. Τα πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για τους γονείς να ανοίξουν το θέμα με τα παιδιά τους, συνέχισε. Το NTR, το κρατικό κανάλι που θα μεταδώσει την εκπομπή, ανέφερε ότι η εκπομπή «έχει σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά». «Τα παιδιά ήξεραν ακριβώς τι επρόκειτο να συμβεί και μπορούσαν να πουν πώς αισθάνονται οποιαδήποτε στιγμή. Περιμέναμε κάποιες αντιδράσεις. Δεν θα πιστεύουν όλοι πως είναι OK και αυτό είναι εντάξει. Οι γονείς θα αποφασίσουν αν τα παιδιά τους θα το δουν», δήλωσε εκπρόσωπός του. Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής αναμένεται να μεταδοθεί στις 21 Μαρτίου από το NTR.

Το πρώτο επεισόδιο θα μεταδοθεί στις 21 Μαρτίου και ήδη  έχει "διαφημιστεί" αρκετά. Μένει να δείξει τώρα ποια θα είναι η χρησιμότητα αυτής της εκπομπής.