Παιδίατρος μοιράζεται 5 πράγματα που δεν κάνει ποτέ όταν τα «δικά της παιδιά» είναι άρρωστα

Δημοσιεύθηκε στις

Παιδίατρος, εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ, μοιράζεται πέντε «μυστικά» που δεν κάνει ποτέ όταν τα «δικά της παιδιά» είναι άρρωστα.

«Όπως κάθε γονέας, ξέρω πόσο δύσκολο είναι να φροντίζεις ένα άρρωστο παιδί. Περιλαμβάνει ένα μείγμα συναισθημάτων: φόβο, αγάπη, σύγχυση, ανησυχία και θλίψη.


Και όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να κατακλύζεστε από αντικρουόμενες πληροφορίες ή ανεπιθύμητες συμβουλές. Το μόνο που θέλετε είναι να γίνει καλά.

Ως παιδίατρος σύνθετης φροντίδας με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ και μητέρα δύο παιδιών, ορίστε πέντε πράγματα που δεν κάνω ποτέ όταν τα δικά μου παιδιά είναι άρρωστα:

1.Αν έχουν πυρετό αλλά κοιμούνται, δεν τα ξυπνάω ποτέ για να πάρουν φάρμακα

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάρρωση και την ανάπτυξη και μπορεί να είναι δύσκολο όταν το παιδί σας έχει βήχα ή συμφόρηση που το κρατάει ξύπνιο.

Αν και μπορεί να είναι τρομακτικό όταν το παιδί σας έχει πυρετό, αν είναι άνετο και ξεκουράζεται, δεν είναι κάτι επείγον που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή αυτή τη στιγμή. Αφήνοντάς τα να ξεκουραστούν, είναι πιθανό το ανοσοποιητικό τους σύστημα να είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να κάνει τη δουλειά του και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ιών.

2.Ποτέ δεν διστάζω να δώσω αντιπυρετικά αν τα παιδιά φαίνονται σε κακή κατάσταση

Αν το παιδί σας έχει πυρετό και αναπνέει πιο γρήγορα ή πιο δύσκολα, πίνει λιγότερα υγρά ή δυσκολεύεται να ξεκουραστεί, δεν θα δίσταζα να δώσω ευρέως διαδεδομένα, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη για να αισθανθούν καλύτερα. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι δίνετε αυτά τα φάρμακα τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα, για περισσότερες από τρεις ημέρες, μάλλον ήρθε η ώρα να δείτε το γιατρό.

3. Δεν εστιάζω ποτέ στη θερμοκρασία, αλλά στην εμφάνισή τους.

Τα θερμόμετρα δεν είναι τα πιο ακριβή όργανα. Έχω δεχτεί πολλά πανικόβλητα τηλεφωνήματα από γονείς που βλέπουν έναν υψηλό αριθμό στο θερμόμετρο.

Αλλά κοιτάξτε το παιδί σας πριν πανικοβληθείτε.

Αν αισθάνεται ο εαυτός του, αναπνέει κανονικά και είναι καλά ενυδατωμένο, μάλλον δεν πρόκειται για κάτι επείγον. Ωστόσο, αν φαίνονται πολύ άρρωστα και το θερμόμετρό σας λέει ότι δεν υπάρχει πυρετός, μπορεί να χρειάζονται ακόμα ιατρική φροντίδα.

Παιδίατρος μοιράζεται 5 πράγματα που δεν κάνει ποτέ όταν τα «δικά της παιδιά» είναι άρρωστα

4.Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τίποτα άλλο εκτός από μέλι για να βοηθήσω το βήχα.

Τα φάρμακα για το βήχα, όπως η κωδεΐνη ή η δεξτρομεθορφάνη, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να τα αποφεύγετε.

Τα σιρόπια βήχα με πολλά φάρμακα σε ένα προϊόν μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο φαρμακευτικού λάθους.

Η προσθήκη επιπλέον συστατικών, όπως η μελατονίνη ή το elderberry, δεν έχει πάντα νόημα και δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα απλούστερα σιρόπια για το βήχα.

Για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους, χρησιμοποιώ αποκλειστικά μέλι ή σιρόπι βήχα με μέλι ως κύριο συστατικό. Αυτά έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν εξίσου καλά με άλλα φάρμακα, αλλά με λιγότερους κινδύνους.

5. Ποτέ δεν μετράω τα φάρμακα σε κουταλάκια του γλυκού

Σχεδόν 700.000 παιδιά αντιμετωπίζουν λάθη στη φαρμακευτική αγωγή κάθε χρόνο. Τα μικρά παιδιά διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς συχνά έχουν πολλούς φροντιστές που μπορεί να μην ελέγχουν ποιος τους έδωσε τι και πότε, παρά τις προσπάθειές τους.

Υπάρχει επίσης η πολυπλοκότητα της χρήσης υγρών φαρμάκων. Οι δόσεις των παιδιών διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το βάρος. Τα κουταλάκια του γλυκού έχουν διαφορετικά μεγέθη και οι κουταλιές της σούπας μπερδεύονται επίσης.

Για λόγους ασφαλείας, δίνω πάντα πληροφορίες για τη δοσολογία σε χιλιοστόλιτρα για να ενισχύσω την ακρίβεια και να αποτρέψω τα λάθη.