Οξεία ηπατίτιδα: Άλλα δυο κρούσματα στη χώρα μας – Ένα παιδάκι 2 ετών κι ένα 13

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα παιδάκι δυο ετών κι άλλο ένα 13χρονο είναι τα δυο νέα κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας σε ανήλικους που εντοπίστηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 20ήμερο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Το δίχρονο  παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ το 13χρονο πυρετό και εξάνθημα. Τα παιδιά έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο κι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν.


Συνολικά στην Ελλάδα τα κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά είναι 14.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σε 35 χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 484 περιστατικά, εκ των οποίων τα 272 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών έχουν εντοπιστεί 2 νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί δύο (2) ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί δεκατριών (13) ετών με πυρετό και εξάνθημα. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 14 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά.