Όταν τα παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τί πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι καβγάδες

Όταν τα παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο


Σε έναν ιδανικό κόσμο κάθε παιδί θα είχε το δικό του δωμάτιο, ώστε να έχει το δικό του χώρο ξεκούρασης, έκφρασης, δημιουργίας. Στις εποχές, όμως, της κρίσης αυτό φαντάζει ως περιττή πολυτέλεια. Όμως η συγκατοίκηση δύο ή περισσότερων αδελφών στο ίδιο δωμάτιο δεν είναι μόνο αναγκαίο κακό. Πολλές φορές οι γονείς επιθυμούν να βάζουν τα παιδιά τους στο ίδιο δωμάτιο ώστε να μάθουν την έννοια του μοιράσματος και της υπευθυνότητας. Αλλά και πολλά παιδιά απολαμβάνουν την συγκατοίκηση με το μικρότερο ή μεγαλύτερο αδελφάκι τους καθώς αυτή τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς. Όμως η συγκατοίκηση δύο αδελφών στο ίδιο δωμάτιο μπορεί να δημιουργήσει κάποια θέματα που ίσως σε άλλη περίπτωση να μην υπήρχαν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να προνοήσουν ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Ο ύπνος
Επειδή σε πολλές περιπτώσεις τα αδέλφια που συγκατοικούν έχουν διαφορά ηλικίας, το πότε θα πάει κάθε παιδί για ύπνο είναι πιθανό να δημιουργήσει εντάσεις. Θα ήταν άδικο να βάζουμε ένα παιδί για ύπνο μόνο και μόνο επειδή είναι η ώρα να κοιμηθεί το μικρότερο αδελφάκι του. Γι’ αυτό ορίστε συγκεκριμένες ώρες ύπνου για το κάθε παιδί, εξηγώντας ότι αυτό έχει να κάνει μόνο με την ηλικία φροντίζοντας ώστε όταν το μικρότερο παιδί κοιμάται να απασχολείτε δημιουργικά (διαβάζοντας π.χ. μια ιστορία) το μεγαλύτερο.

Οι καβγάδες
Το φαινόμενο των καβγάδων μεταξύ αδελφών δεν είναι μόνο πολύ συνηθισμένο, είναι και φυσιολογικό. Πόσο μάλλον όταν δύο διαφορετικές προσωπικότητες αναγκάζονται να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο, άρα και την ίδια ντουλάπα, τον ίδιο υπολογιστή κλπ. Για να αποφύγετε τις πολλές προστριβές καλό θα είναι να θέσετε σε συνεργασία με τα παιδιά σας ξεκάθαρους κανόνες συγκατοίκησης και ορίων από την αρχή καθώς και τις συνέπειες που θα επακολουθούν όταν αυτοί παραβιάζονται. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι ότι ποτέ δεν παραβιάζουμε τον ιδιωτικό χώρο του άλλου ούτε πειράζουμε τα πράγματά του χωρίς πρώτα να ζητήσουμε την άδειά του.

Από τα δύο σε ένα
Αν τα παιδιά σας είχαν συνηθίσει να έχουν το δικό τους δωμάτιο και στη συνέχεια αναγκαστήκατε να μετακομίσετε σε μικρότερο σπίτι, καλό είναι να συζητήσετε την κατάσταση με τα παιδιά σας εξηγώντας τους τα νέα δεδομένα. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητο εργαλείο σας αλλά και η δημιουργικότητα: αναζητήστε τρόπους ώστε να διαμορφώσετε το νέο δωμάτιο έτσι ώστε να τους αρέσει ζητώντας τη συμμετοχή των παιδιών σας ώστε να δεχτούν πιο ευχάριστα τη νέα πραγματικότητα.

Πηγή: www.womannow.gr