Οι δύο δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα

Δημοσιεύθηκε στις

Οι γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν πιο έξυπνα παιδιά θα πρέπει να τα εγγράψουν σε οργανωμένα αθλήματα, να αφήσουν τα βιντεοπαιχνίδια και να πάρουν ένα βιβλίο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Εν ολίγοις αθλητισμός και διάβασμα. 


Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας μελέτησαν επί δύο χρόνια 504 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών, στο πλαίσιο μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας και παίζοντας σε αθλητικές ομάδες ανέπτυξαν καλύτερες δεξιότητες σκέψης από εκείνα που επικεντρώνονταν σε άλλες δραστηριότητες, όπως  χρόνο υπολογιστή (χωρός έλεγχο) μέχρι το αδόμητο ελεύθερο παιχνίδι, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα καλύτερα αποτελέσματα προέκυψαν όταν τα παιδιά συνδύαζαν τον αυξημένο χρόνο άθλησης και ανάγνωσης με μια υγιεινή διατροφή, την οποία οι ερευνητές όρισαν ως μια παραδοσιακή διατροφή με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και λιγότερο κόκκινο κρέας ή λουκάνικα.

Οι δύο δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα

«Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και η αύξηση του οργανωμένου αθλητισμού και του διαβάσματος σχετίζονταν με τη βελτίωση της νόησης», έγραψαν οι νευροεπιστήμονες.

Ένα συγκεκριμένο μέρος των ευρημάτων της μελέτης ξεχωρίζει: η πρόταση ότι η δομημένη σωματική δραστηριότητα, όπως ο οργανωμένος αθλητισμός, μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών. Το εύρημα βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειξαν σαφή σύνδεση μεταξύ της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και της βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας.

Τα παιδιά που αθλούνται σε νεανικά αθλήματα έχουν συχνά υψηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης από τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τα ομαδικά αθλήματα προσφέρουν ιδιαίτερα ώθηση στην ψυχική υγεία συνδυάζοντας τη σωματική δραστηριότητα με την κοινωνική ανάπτυξη.

Ακόμα, οι ειδικοί συχνά συνιστούν ένα υγιές μείγμα δομημένου και μη δομημένου παιχνιδιού για τα παιδιά: Το πρώτο μπορεί να προσφέρει πιο στοχευμένη μάθηση, ενώ το δεύτερο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αυτοπαρακίνησης.

Βιβλία έναντι βιντεοπαιχνιδιών

Τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με το διάβασμα και τον χρόνο μπροστά στην οθόνη είναι λιγότερο εκπληκτικά.

Το διάβασμα για ευχαρίστηση συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, δημιουργικότητα και δεξιότητες συλλογισμού στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος.

Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο διάβασμα σημειώνουν υψηλότερες βαθμολογίες σε γνωστικά τεστ από τα παιδιά που αντικαθιστούν τον χρόνο ανάγνωσης με χρόνο στην οθόνη, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.

Τα οφέλη από τα βιντεοπαιχνίδια

Δεν είναι μόνο κακά νέα για τις οθόνες. Τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν κάποια οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών, ενισχύοντας τη μνήμη, τη χωρική αντίληψη και - όταν παίζονται σε ομάδες - τις κοινωνικές δεξιότητες, αναφέρει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Αλλά αυτή η γνωστική ανάπτυξη παρεμποδίζεται όταν ο χρόνος του παιδιού στην οθόνη είναι εντελώς ανεξέλεγκτος, διαπίστωσαν νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.

Η τοξική συμπεριφορά και η παρενόχληση είναι πιο συχνές στα κοινωνικά βιντεοπαιχνίδια όταν τα παιδιά δεν επιβλέπονται, σημειώνουν άλλοι ερευνητές.

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στα βιντεοπαιχνίδια και περισσότερο χρόνο σε βιβλία ή αθλήματα, ακολουθήστε μια ήπια και διαφανή προσέγγιση, λένε οι ειδικοί.

Αποφύγετε φράσεις όπως "επειδή το είπα εγώ" όταν ενθαρρύνετε μια νέα συμπεριφορά στα παιδιά σας, συμβουλεύουν επιστήμονες  Αντ' αυτού, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να τους εξηγήσετε πώς δραστηριότητες όπως τα ομαδικά αθλήματα ή το διάβασμα θα μπορούσαν να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα την εγκεφαλική τους δύναμη.