Οι 5 καλύτερες χώρες για εργαζόμενους γονείς - H Ελλάδα δεν είναι ανάμεσά τους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Και ναι σωστά μαντέψατε, η χώρα μας, η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα σε αυτές...

Οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα διπλά τους καθήκοντα (παιδιά - εργασία). Ορισμένες χώρες είναι καλύτερες σε παροχές και υποστήριξη στους γονείς.


Η Ισλανδία, για παράδειγμα, θεωρείται μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους γονείς, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές των κρατών επηρεάζουν την ποιότητα της παιδικής φροντίδας αλλά και κατά πόσο είναι οικονομικά προσιτή για τους εργαζόμενους γονείς.

Τι κάνει επομένως καλύτερα η Ισλανδία από άλλες χώρες; Ξοδεύει περισσότερα χρήματα για την φροντίδα των παιδιών. Συγκεκριμένα, ξοδεύει υψηλότερο ποσοστό του επί του ΑΕΠ της —σχεδόν 1,8%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)— στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα από οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα, σημειώνει το Bloomberg.

Αυτό το επίπεδο επένδυσης βοηθά να γίνει η παιδική φροντίδα σχετικά προσιτή στην Ισλανδία, όπου οι γονείς ξοδεύουν περίπου το 5% των κερδών τους στη φροντίδα των παιδιών κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ δαπανούν μόλις το 0,3% του ΑΕΠ τους για την προσχολική εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών και οι Αμερικανοί γονείς, κατά μέσο όρο, ξοδεύουν περίπου το 19% των αποδοχών τους σε κόστος παιδικής φροντίδας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η έκθεση καταλήγει σε αυτές τις πέντε χώρες που προσπαθούν να ελαφρύνουν την οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους γονείς:

  1. Ισλανδία
  2. Εσθονία
  3. Γερμανία
  4. Καναδάς
  5. Νέα Ζηλανδία

Στις ΗΠΑ, οι εκτεταμένες ελλείψεις παιδικής φροντίδας και το αυξανόμενο κόστος για την ανατροφή των παιδιών είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών εξουθένωσης μεταξύ των γονέων. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί γονείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους από την έναρξη της πανδημίας, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, για να μείνουν στο σπίτι και να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν παντού σε κάποιο βαθμό, αλλά ορισμένες χώρες εμφανίζονται πιο αφοσιωμένες από άλλες στο να παρέχουν στους εργαζόμενους γονείς αρκετούς πόρους για να ελαφρύνουν αυτό το βαρύ φορτίο.