Μπεσαμέλ εύκολη και γρήγορη σπιτική συνταγή - Κι ένα Tip!

Δημοσιεύθηκε στις

Μπεσαμέλ η βελούδινη κρέμα που δίνει άλλη νοστιμιά στα φαγητά!

Από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται σε πολλά κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, κυρίως σε φαγητά φούρνου, όπως μουσακάς, παστίτσιο, λαζάνια, παπουτσάκια, αλλά και σε μαγειρευτά όπως χουνκιάρ μπεγεντί, ή ως βάση του πουρέ μελιτζάνας.

Εδώ σας έχω την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για μπεσαμέλ , που μου έχει μάθει η μαμά μου (από όταν ήμουν φοιτήτρια και δεν ήθελα και πολλά πολλά με την κουζίνα).

Την εφαρμόζω και σήμερα και είναι πεντανόστιμη, αρκεί να σας πως ότι παίρνω πάντα εύσημα από όποιον τη δοκιμάσει.

Υλικά

Τα υλικά τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας και είναι τα κλασικά:

  • Γάλα
  • Αλεύρι
  • Βούτυρο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αυγά
  • Γαρύφαλλο
  • Τυρί (όποιο επιθυμείτε, αλλά εγώ συνήθως βάζω ελληνικά που είναι και πιο υγιεινά ή και κάποιο κίτρινο)

Tip: Η σίγουρη δοσολογία είναι για κάθε 100 ml γάλα, μια κουταλιά σούπας κοφτή αλεύρι.

Εκτέλεση... 

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να βράσει με δύο γαρίφαλα και ρίχνουμε το αλεύρι (όπως είπαμε, για κάθε 100 ml γάλα, μια κουταλιά σούπας κοφτή αλεύρι). Εγώ για ένα μεγάλο ταψί βάζω περίπου 1,5 λίτρο γάλα και 15 κοφτές κουταλιές αλεύρι.

Χτυπάω γρήγορα με σύρμα το μείγμα, ώστε να μην αποκτήσει σβόλους. Και στη συνέχεια ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα συνέχεια, έως ότου πήξει.

Μπεσαμέλ εύκολη και γρήγορη σπιτική συνταγή - Κι ένα Tip!

Το αποσύρω από τη φωτιά (αφαιρώ τα δύο γαρίφαλα) και προσθέτω αρκετό βούτυρο (ή φυτίνη, ό,τι προτιμάται ή έχετε στο σπίτι σας), μοσχοκάρυδο και τυριά, κι ανακατεύω.

Στη συνέχεια προσθέτω ένα ένα τα αυγά κι ανακατεύω πολύ γρήγορα κι έντονα (για ένα μεγάλο ταψί, εγώ βάζω δύο μεγάλα αυγά).

Αν κάποιος θέλει, μπορεί να έχει χτυπήσει λίγο με ένα πιρούνι τα δυο αυγά και να τα ρίξει σταδιακά ανακατεύοντας το μείγμα.

Εγώ ως... τεμπέλα της κουζίνας, δεν το κάνω. Άλλωστε με την τεχνική που σας είπα (γρήγορο κι έντονο ανακάτεμα κάθε φορά που ρίχνω το αυγό) βγαίνουν σούπερ!

Καλή επιτυχία!

Μπεσαμέλ εύκολη και γρήγορη σπιτική συνταγή - Κι ένα Tip!

Κοφτή κουταλιά αλεύρι

Μπεσαμέλ εύκολη και γρήγορη σπιτική συνταγή - Κι ένα Tip!

Ρίχνω αρκετό βούτυρο, εναλλακτικά μπορώ να βάλω λάδι, αλλά να ξέρετε δεν θα έχει την ίδια νοστιμιά! 

Μπεσαμέλ εύκολη και γρήγορη σπιτική συνταγή - Κι ένα Tip!

Ρίχνω ένα ένα τα αυγά και τα ανακατεύω γρήγορα έως ότου ενωθούν πλήρως με το μείγμα

Μπεσαμέλ εύκολη και γρήγορη σπιτική συνταγή - Κι ένα Tip!

Το μοσχοκάρυδο πάντα δίνει μια έντονη κι ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας!