Μάθετε πώς γιορτάζεται η γιορτή της μητέρας σε διάφορες χώρες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Ιουλία Ανωμερίτου!

Αυστραλία


Στην Αυστραλία, η γιορτή της Μητέρας, γιορτάζεται, όπως και στην Αμερική, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, με λουλούδια και κάρτες ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τις μαμάδες. Οι άνθρωποι εκεί φορούν τη μέρα αυτή ένα γαρίφαλο χρωματιστό, αν η μητέρα τους είναι εν ζωή, ή λευκό, αν δεν ζει πια. Τα παιδιά τιμούν όχι μόνο τις μητέρες τους αλλά και τις γιαγιάδες ή τις γυναίκες που τα προσέχουν, αναγνωρίζοντας τις θυσίες και την αγωνία τους για αυτά.

Καναδάς

Στον Καναδά, η Ημέρα της μητέρας θεωρείται η τρίτη δημοφιλέστερη γιορτή μετά τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βαλεντίνο, με έντονη συναισθηματική αξία. Οι πωλήσεις καρτών με μηνύματα αγάπης προς τη μητέρα σπάνε κάθε ρεκόρ, τα τηλεφωνικά δίκτυα μπλοκάρουν από την κίνηση, ενώ η παράδοση επιβάλλει το δείπνο εκτός σπιτιού, ώστε να απαλλαγεί η μητέρα από το μαγείρεμα εκείνη την ημέρα.

Ινδία

Παρόλο που η Ημέρα της μητέρας απαριθμεί λιγότερα από 10 χρόνια εορτασμού στην Ινδία, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι Ινδοί προσφέρουν κάρτες στις μητέρες τους, τους μαγειρεύουν, ώστε εκείνες να ξεκουραστούν, αφιερώνουν την ημέρα στην περισυλλογή για τη σημασία της μητέρας στη ζωή τους, ενώ και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκει κανείς ειδικά προγράμματα και εκτενή αφιερώματα την ημέρα αυτή.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία η γιορτή της μητέρας έχει καθιερωθεί  την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, δούλοι και υπηρέτες επέστρεφαν στα σπίτια τους την ημέρα αυτή για να τιμήσουν την Παναγία στην εκκλησία της περιοχής όπου μεγάλωσαν, ενώ μάζευαν λουλούδια στη διαδρομή και τα προσέφεραν στις μητέρες τους. Η σύγχρονη παράδοση στην Ιρλανδία επιβάλλει σερβίρισμα του πρωινού στο κρεβάτι από τα παιδιά και τους συζύγους στις μαμάδες.

Μεξικό

Στο Μεξικό, η ημέρα της μητέρας εορτάζεται σταθερά στις 10 Μαΐου με ειδικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας, ειδικές ψαλμωδίες στις εκκλησίες,   παραδοσιακά γεύματα και χειροποίητα δώρα από τα παιδιά για τις μαμάδες.

Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, οι άνθρωποι προσφέρουν στις μητέρες τους κόκκινα ή ροζ γαρίφαλα, αν είναι εν ζωή, διαφορετικά αφήνουν λευκά γαρίφαλα στον τάφο τους.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γιορτή της μητέρας την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής συνδέεται με αυξημένες πωλήσεις λουλουδιών, όπου κυριαρχούν τα τριαντάφυλλα, τα γαρίφαλα και τα χρυσάνθεμα. Η παράδοση επιβάλλει την παρασκευή μια πλούσιας τούρτας με αμύγδαλα (Simnel Cake).

Πηγή: http://www.mothersdaycelebration.com/