Μαρτυρία εγκύου που έδωσε μάχη με τον κορονοϊό: «Μου πέρασε από το μυαλό ότι θα πεθάνω»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι εγκυμονούσες ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων, που μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες αν νοσήσουν από τον κορονοϊό. Γι' αυτό και επιστήμονες κάνουν έκκληση στις γυναίκες που κυοφορούν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για αυτές και τα παιδιά τους.

Μεγάλη μάχη με τον κορονοϊό έδωσαν πολλές έγκυες γυναίκες στη χώρα μας με τις μαρτυρίες τους για όσα πέρασαν σοκάρουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά 29 έγκυες νόσησαν με κορονοϊό, με τις δύο από αυτές να χάνουν τη ζωή τους νικημένες από την πανδημία.

«Φοβήθηκα και για τη ζωή μου και για του παιδιού. Ήμουν στην 30η βδομάδα κύησης όταν παρουσίασα δέκατα», λέει η Μαρίνα, πρώην ασθενής κορονοϊού μιλώντας για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε όταν νόσησε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Η Μαρίνα, που νόσησε βαριά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν είχε εμβολιαστεί καθότι την περίοδο της εγκυμοσύνης της δεν υπήρχε σύσταση για εμβολιασμό στις εγκύους.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι τα πνευμονία μου είχαν πρόβλημα… Μου πέρασε από το μυαλό ότι θα πεθάνω».

«Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη καθιστά τις νέες γυναίκες ευπαθή ομάδα στη λοίμωξη από τον κορονοϊό. Για αυτό συνιστούμε στις έγκυες να εμβολιάζονται σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης διότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο τρίτο τρίμηνο όπου κινδυνεύουν να διασωληνηθούν και δυστυχώς και διεθνώς και στην Ελλάδα κάποιες έγκυες δεν τα καταφέρνουν να νικήσουν σε αυτά την μάχη», λέει η Σοφία Καλεντερίδου, διευθύντρια της Γ’ Παν. Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αττικόν».

Βελτιώνεται η κατάσταση της ανεμβολίαστης εγκύου στην Κρήτη

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζει να νοσηλεύεται η 36χρονη έγκυος με κορονοϊό στην Κρήτη, που η κατάστασή της οδήγησε στη διασωλήνωσή της.

Αν και η 36χρονη παραμένει διασωληνωμένη για δέκατη ημέρα, σήμερα η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε βελτίωση.

«Στην Κρήτη πάει καλύτερα ναι. Ενώ είχε πει αρχικά ίσως να προχωρήσουν σε καισαρική αποφάσισαν να δώσουν το δικαίωμα στο μωράκι να ζήσει και αυτό υγιώς. Γιατί γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σπάνια η πιθανότητα να νοσήσει το έμβρυο ενδομητρίως. Αυτή η πιθανότητα βέβαια δεν είναι μηδέν γιατί είδαμε σε ένα ποσοστό 2% με 4% μπορεί να μεταδοθεί και στο έμβρυο», λέει η Σοφία Καλεντερίδου.