#Μαμά_με_γνώμη: Γιατί η οικογένεια είναι η καλύτερη άμυνα των παιδιών, για την Ελένη Τσαγκά;

Άποψη διαθέτει η Ελένη Τσαγκά και μάλιστα φροντίζει όχι μόνο να μας την παρουσιάσει αλλά και να μας βάλει σε μια διαδικασία σκέψης με όσα αναλύει. Τοποθετεί την οικογένεια στην κορυφή εννοώντας πως όλα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από εκεί ξεκινούν και πράγματι η αφετηρία μας πάντα θα είναι οι γονείς.

Μαμά με γνώμη η Ελένη Τσαγκά, ας την απολαύσουμε.

από τη Βέρα Πάρδου

Η θωράκιση των παιδιών μας δεν μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στο θέμα των σεξουαλικών επιθέσεων που ενδεχομένως θα δεχθούν. Η άμυνα τους θα πρέπει να χτιστεί για όλες τις εκφάνσεις της ενήλικης ζωής τους από νωρίς. Να έχουν νοιώσει το τι σημαίνει ευτυχία, αγάπη, προσφορά, χαρά, αυτοεκτίμηση, αξιοπρέπεια και προσπάθεια. Να έχουν εφόδια να αντιμετωπίζουν την θλίψη, την κακή συμπεριφορά, την αδικία ή και την απώλεια. Γιατί όλα είναι ζωή.

Εάν θέλετε όμως να επικεντρωθούμε στο θέμα των κακοποιήσεων είτε σεξουαλικών είτε λεκτικών, είτε συμπεριφορικών, το πρώτο βήμα για την θωράκιση τους είναι να εισπράττουν μέσα από την οικογένεια το αίσθημα της ασφάλειας. Εάν ένα παιδί αισθάνεται χαρούμενο και ασφαλές, αυτό θα επιδιώξει και ως ενήλικας. Και δεν θα αφήσει να εξαρτηθεί από αρρωστημένες και μειωτικές για αυτό καταστάσεις.  Το κλίμα που επικρατεί μέσα στην οικογένεια είναι ακρογωνιαίος λίθος: ένα υγιές, ισορροπημένο και χαρούμενο περιβάλλον χτίζει ενήλικες με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και δύναμη. Ο σεβασμός της προσωπικότητας και της ατομικότητας του, από την υπόλοιπη οικογένεια το διδάσκει, πώς να έχει τον εαυτό του «ψηλά» και να μην κάνει οποιουδήποτε είδους «εκπτώσεις».

Τα όρια που βάζουμε σε ένα παιδί, θεωρώ πως είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που ετοιμάζουν την άμυνά του. Εάν έχει μάθει να κινείται εντός ορίων θα μάθει και πώς να τα βάζει στους άλλους! Το να αποκτήσει το παιδί αξίες, είναι εξίσου σημαντικό. Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι οι αξίες είναι σύμμαχος σε επιθυμίες και προσδοκίες και όχι τροχοπέδη. Αξίες όπως σεβασμός, ειλικρίνεια, αγάπη, προσφορά. Έτσι διαχειρίζεται τον φόβο και δεν συντάσσεται με την αρχή  "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Εν κατακλείδι το πλέον σημαντικό που πρέπει να μάθει η κόρη μου, είναι να αγαπάει τον εαυτό της. Να τον προσέχει, να τον προστατεύει και να αναζητά αυτό που θα την κάνει ευτυχισμένη. Και όπως πάντα της λέω όταν ζητάει τη συμβουλή μου: «αν αυτό στο έλεγε η κολλητή σου που την αγαπάς, τι θα την συμβούλευες;».