Μαμά 3 παιδιών εξηγεί γιατί δεν τους ζητά να «βοηθήσουν» στο σπίτι

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το πόσο δύσκολο είναι να κουμαντάρει το σπίτι μια μαμά με τρία παιδιά, το ξέρουμε όλοι.

Πόσες φορές έχετε ζητήσει από το παιδί σας να σας «βοηθήσει» να κάνετε κάτι στο σπίτι; Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σενάριο και μια τυπική φράση, αλλά η Sam Kelly, η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών, χρησιμοποιεί μια διαφορετική προσέγγιση με τα παιδιά της. Η ίδια εξήγησε τη μέθοδό της σε μια ανάρτηση στο Instagram.


«Προσπαθώ να μην χρησιμοποιώ ποτέ τη φράση “βοήθεια” όταν αναφέρομαι στο έργο της διαχείρισης ενός σπιτιού. Όταν λέμε πράγματα όπως “βοηθώντας τη μαμά”, υπονοούμε ότι η μαμά είναι αυτή υπεύθυνη για το σπίτι και όλοι οι άλλοι απλώς τη “βοηθούν” σε αυτόν τον ρόλο. Αλλά αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να αποδομήσουμε εδώ».

«Δεν είναι η δουλειά ή ο ρόλος της μαμάς να είναι υπεύθυνη για τα πάντα στο σπίτι και την οικογένεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι απλώς συνεισφέρουν και βοηθούν εδώ και εκεί», εξήγησε η Kelly.

Μαμά 3 παιδιών εξηγεί γιατί δεν τους ζητά να «βοηθήσουν» στο σπίτι

«Το έργο της διαχείρισης ενός σπιτιού είναι 100% ομαδική προσπάθεια. Έτσι, αντί να λέω τη λέξη «βοήθεια», χρησιμοποιώ τη λέξη "δουλειά"».

Έτσι, αντί να ζητάτε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να αδειάσετε το πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να πείτε «Μπορείς να έρθεις να δουλέψεις μαζί μου, για να αδειάσεις το πλυντήριο πιάτων;».

«Η χρήση της λέξης “δουλειά” επικοινωνεί επίσης το μήνυμα ότι τα πράγματα που απαιτούνται για τη διαχείριση ενός σπιτιού είναι πραγματική δουλειά - δεν είναι απλώς πράγματα που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου προσπάθεια ή είναι εγγενώς διασκεδαστικά ή ευχάριστα για μένα ως μητέρα απλώς και μόνο επειδή είμαι μαμά/γυναίκα», συνέχισε η Kelly πριν επισημάνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο όρος «δουλειά» πρέπει να έχει αρνητική χροιά.

«Το να το χαρακτηρίζετε ως εργασία δεν χρειάζεται να είναι κάτι αρνητικό. Στην πραγματικότητα, είναι υγιές για τα παιδιά να βλέπουν την εργασία ως ηθικά ουδέτερη και ως κάτι με το οποίο μπορούν να εξοικειωθούν. Αυξάνοντας την ανοχή τους και το επίπεδο άνεσής τους με την εργασία απλά και μόνο με τη χρήση της λέξης “εργασία” έναντι της λέξης “βοήθεια” θα αυξήσουμε την ανθεκτικότητά τους».

Εκτός από το να βάζετε τα παιδιά να δουλεύουν μαζί σας στο σπίτι, επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν δουλειές μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν ευτυχισμένοι, υγιείς και επιτυχημένοι ενήλικες, ενσταλάζοντας την αυτοεκτίμηση και την ανιδιοτέλεια.

Ενισχύει επίσης τους οικογενειακούς δεσμούς όταν όλοι εργάζονται μαζί. Απλά βεβαιωθείτε ότι αναθέτετε στο μικρό σας καθήκοντα που ταιριάζουν στην ηλικία του και ξεκινήστε με «διασκεδαστικά» πράγματα, όπως το τάισμα των κατοικίδιων ζώων (αν έχετε), το πότισμα των φυτών και το ξεσκόνισμα.