ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΓΑΝΗΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Νέα μεγάλη έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων, έρχεται για άλλη μια φορά να προειδοποιήσει σχετικά με το πόσο επικίνδυνη είναι η κατανάλωση τηγανιτών φαγητών, με κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ιδίως εάν πρόκειται για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, περιέχονται στα τηγανιτά φαγητά, τα fast food, και σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες αλλά και αυτές της τρίτης ηλικίας που τρώνε έχουν στη διατροφή τους, πολλές τέτοιες τροφές (περίπου 6 γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά, για παράδειγμα), αντιμετωπίζουν κίνδυνο για να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μέχρι και 39% περισσότερο, σε σχέση με τις γυναίκες εκείνες που καταναλώνουν μέχρι 2 γραμμάρια τρανς λιπαρών την ημέρα.

Οι ίδιοι επιστήμονες τόνισαν επίσης πως η τακτική κατανάλωση ασπιρίνης από τις γυναίκες της «επικίνδυνης» κατηγορίας, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό. Πάντως οι άνδρες δεν θα πρέπει να ανακουφιστούν διαβάζοντας τα οφέλη αυτά της ασπιρίνης, αφού η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι δεν ωφελούνται εξίσου με τις γυναίκες για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει.


Οι επιστήμονες της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, επεσήμαναν επίσης ότι δεν αρκεί μια γυναίκα που καταναλώνει κορεσμένα λιπαρά οξέα, να λαμβάνει τακτικά ασπιρίνη. Ο κίνδυνος δεν περνάει έτσι. Θα πρέπει να προσέχει, να μην καπνίζει πολύ και να αθλείται.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγουν την κατανάλωση τρανς λιπαρών προκειμένου, να μειωθεί και ο κίνδυνος του εμφράγματος. Τόνισαν επίσης ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου, είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, το πολύ αλκοόλ και ή έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας για να φτάσουν σε αυτές τις διαπιστώσεις, ανέλυσαν τη διατροφή 87.000 γυναικών, ηλικίας 50 έως 79 ετών. Στη συνέχεια συσχέτισαν τα αποτελέσματα με τα περιστατικά των εγκεφαλικών που παρουσιάστηκαν στο δείγμα τους. Έτσι αποφάνθηκαν και βρήκαν σαφέστατη σχέση στα κορεσμένα και τρανς λιπαρά (και όχι σε άλλα είδη λιπαρών) και στα εγκεφαλικά.

Τα τρανς λιπαρά είναι σπάνια στη φύση αλλά εμφανίζονται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όταν ένα υγρό φυτικό έλαιο, μετατρέπεται σε στερεό λίπος. Για τον λόγο αυτό δεν θεωρούνται τμήμα μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr