Κόβεται το επίδομα τοκετού στις γυναίκες που γεννούν στο ΕΣΥ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Θα πρέπει να καταβάλλεται για τα έξοδα του νοσοκομείου, τονίζει το Υπ.Υγείας.

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος καταβολής του επιδόματος μαιευτικής περίθαλψης στις νέες μητέρες,  μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών υγείας ο οποίος είναι πλεόν ενιαίος για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία .


Στις νέες μητέρες καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900? για το ένα παιδί , 1200? για δίδυμη κύηση και 1600? για τρίδυμη κύηση. Αυτά τα ποσά τα δικαιούνται και όσες είναι ασφαλισμενες στο ΟΓΑ που δεν έπερναν καποιο επιδομα τα προηγούμενα χρόνια.

Η μεγάλη διαφορά όμως είναι οτι όσες γεννούν σε κρατικά νοσοκομεία δεν θα παίρνουν το επίδομα στα χέρια τους,  όπως γινόνταν έως σήμερα και αυτό το ποσό θα δίνεται κατευθείαν απο τον ασφαλιστικό τους οργανισμό στο νοσοκομείο .
Για όσες γυναίκες επιλέγουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία  το επίδομα θα  καταβάλλεται ενώ οι ίδιες θα πληρώνουν τη διαφορά αφού  η γέννα σε ιδιωτικό νοσοκομεία φθάνει ή ξεπερνάει τα 3 χιλιάδες ευρώ .
Από το υπουργείο υγείας διευκρινίζεται ότι «στα κρατικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε περίπτωση τοκετού (φυσιολογικού ή με καισαρική τομή), οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υποχρεούνται να καταβάλλουν απευθείας στο νοσοκομείο την κατά περίπτωση δαπάνη που προβλέπουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια που καθιερώθηκαν πρόσφατα.Οπως έιναι φυσικό πολλές νέες μητέρες διαμαρτηρήθηκαν καθώς το επίδομα κόπηκε, όμως το υπουργείο υγείας απαντά ότι αυτό ήταν επίδομα για τα έξοδα του τοκετού και θα πρέπει επιτέλους να πληρώνονται και τα κρατικά νοσοκομεία .

πηγή: ygeianews.gr