Kορονοϊός: Ποια διατροφή επηρεάζει την ανάρρωση
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το «τι καταναλώνουμε» κατά την διάρκεια της νόσησης επηρεάζει την ανάρρωση από τον κορονοϊό. Ποια είναι λοιπόν η ιδανική διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ενώ νοσεί;
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα δίκτυο από όργανα, κύτταρα και χημικές ουσίες που πολεμούν κάθε «εχθρό» που εισχωρεί στον οργανισμό μας. Τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα και άλλοι μηχανισμοί καταστρέφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς και επιδιορθώνουν ή αντικαθιστούν κύτταρα και ιστούς που δέχθηκαν επίθεση.
- Το ψάρι
- Το κοτόπουλο και το κρέας
- Τα αυγά
Αλλά και οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως:
- Τα όσπρια (Φακές, φασόλια, ρεβίθια)
- Κινόα
- Πλιγούρι
Εάν είστε vegan ή vegetarian συνδυάστε τις διαφορετικές φυτικές πρωτεΐνες για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, π.χ. φακές με κινόα , φασόλια με φαγόπυρο ή με ρύζι.
Τέτοιες είναι:
- Η βρώμη
- Το ψωμί (καλύτερα ολικής)
- Τα παξιμάδια
- Τα ζυμαρικά
- Το ρύζι
- Το φαγόπυρο
- Το πλιγούρι
- Οι πατάτες
- Οι γλυκοπατάτες
Επίσης, ωφέλιμα αποδεικνύονται τα ω-3 λιπαράγια την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οπότε φροντίστε καθημερινά να υπάρχει μία πηγή στο τραπέζι όπως:
- Ο τόνος
- Ο λιναρόσπορος
- Ο σολομός
Οι κυριότερες από αυτές είναι όσες συμμετέχουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού δηλαδή:
- Βιταμίνες: A,C,D,E, Β6, Φυλλικό Οξύ , Β12
- Μέταλλα: Ψευδάργυρος, Χαλκός, Σελήνιο, Σίδηρος
- 1 μπανάνα
- 2-3 μανταρίνια
- 1 μήλο
και 2 πολύχρωμες σαλάτες όπως:
- Μαρούλι, καρότο, πιπεριές (κίτρινη, πράσινη, κόκκινη)
- Μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρια
Είναι καλύτερα να τρώτε φρούτα ολόκληρα με την φλούδα και όχι σε χυμό , για να ωφελείστε από την πληθώρα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν σε αυτήν. Επίσης, ενώ νοσείτε προσθέστε πολύ λεμόνι και ρίγανη στις σαλάτες σας, για να ενισχύσετε την γεύση τους αλλά και το ανοσοποιητικό σας.
Προτείνεται λοιπόν, τότε να επιλέγουν τροφές με διαφορετικές υφές π.χ. τραγανιστές π.χ. ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως ή με διαφορετικά χρώματα π.χ. φρουτοσαλάτα ή θερμοκρασίες π.χ. σούπες και ροφήματα βοτάνων.
Γενικά, η διατροφή είναι πολύ σημαντική και στην ανάρρωση από τον covid-19 και όσο πιο ποιοτικάτρώτε τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα αναρρώσετε.
*Το άρθρο επιμελήθηκαν οι:
Ειρήνη Πασχαλέρη
Βιολόγος – Ειδική στην διατροφή (Bsc,Msc)
Wellness-Antiaging Expert
eirinipaschaleri
Eirini Paschaleri (https://www.facebook.com/Paschaleri )
Νάσια Πασχαλέρη
Διαιτολόγος- Msc Γεροντολογίας