Κορονοϊός: Μπορούμε να δούμε την γιαγιά και τον παππού μετά το εμβόλιο; - Επτά χρήσιμες συμβουλές

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η πανδημία έχει ήδη ένα χρόνο που έχει πλήξει τη ζωή μας. Καινούργια αξεσουάρ (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) συνοδεύουν τις περιορισμένες εξόδους μας, αποστασιοποίηση, απαγορεύσεις κλπ. Οι πληροφορίες για τα "πρέπει" και "δεν πρέπει" καταιγιστικές και μερικές φορές αντικρουόμενες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής, απαντά στα "Νέα" σε καθημερινές απορίες που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την είσοδο των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα μας αλλά και των εμβολίων.


1.Μπορούμε να συναντήσουμε τον παππού και τη γιαγιά εάν έχουν εμβολιαστεί; Κι αν δεν έχουν εμβολιαστεί;

Μπορούμε να συναντήσουμε τον παππού και τη γιαγιά μας και γενικότερα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όταν παρέλθει τουλάχιστον μια εβδομάδα από τη δεύτερη δόση εμβολιασμού. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο μας παρέχει σημαντική προστασία αλλά όχι απόλυτη, γεγονός που συνεπάγεται ότι ο κίνδυνος να μολυνθούν τα άτομα του στενού μας περιβάλλοντος δεν είναι μηδενικός. Στην περίπτωση που δεν έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν πραγματοποιήσει μόνο την πρώτη δόση, θα πρέπει να αποφύγουμε να τους συναντήσουμε και να κάνουμε λίγες μέρες υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

2.Είναι ασφαλές να δοκιμάζουμε ρούχα και παπούτσια στα καταστήματα;

Είναι ασφαλές να δοκιμάζουμε ρούχα και παπούτσια στα καταστήματα μόνο αν τηρούμε τα συστηνόμενα μέτρα που περιλαμβάνουν τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά επιφάνεια, την τήρηση της φυσικής απόστασης, τη σωστή χρήση της μάσκας, την αποφυγή συγχρωτισμού. Όταν δοκιμάζουμε τα ρούχα ή τα παπούτσια είναι απαραίτητο να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας ή τη μάσκα μας και αφού ολοκληρώσουμε τη δοκιμή των ρούχων-παπουτσιών ή την επίσκεψή μας στο κατάστημα να εφαρμόσουμε την υγιεινή των χεριών μας με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα ή με νερό και σαπούνι και για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα.

3.Μπορούμε να συναντιόμαστε με φίλους στο σπίτι; Ο κανόνας των εννέα ατόμων ισχύει;

Ειδικότερα κατά την περίοδο που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην περιοχή που κατοικούμε συστήνεται να συναντιόμαστε με μικρό αριθμό ατόμων στο σπίτι και κατά προτίμηση τα άτομα αυτά να είναι συγκεκριμένα. Είναι απαραίτητο ο χώρος που βρισκόμαστε να αερίζεται συχνά και να τηρούμε το μέτρο της φυσικής απόστασης με τους φίλους μας όσο καθόμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης αν τυχόν εμείς ή οι φίλοι μας έχουμε συμπτώματα του Covid-19 θα πρέπει να απομονωθούμε ακόμα και από τα άτομα που μοιραζόμαστε την ίδια στέγη. Οι συναντήσεις με τους φίλους μας θα πρέπει να είναι σε μικρό αριθμό ατόμων και κάτω από προϋποθέσεις.

4.Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, άρα μπορούν να συναντιούνται και σε σπίτια με τους συμμαθητές τους; Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουν μικροί και μεγάλοι;

Τα παιδιά θα πρέπει να τηρούν παρόμοια μέτρα όπως και οι μεγάλοι όταν συναντούν τους φίλους τους. Ο αριθμός των παιδιών να είναι μικρός και οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται με συγκεκριμένα παιδιά, σε χώρους με καλό αερισμό. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να γίνεται χρήση μάσκας με τη συναίνεση των παιδιών. Η χρήση της μάσκας συστήνεται γιατί δεν είναι εφικτό να τηρείται το μέτρο της φυσικής απόστασης όταν τα παιδιά παίζουν. Τέλος, αν τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα δεν θα πρέπει να συναντήσουν άλλα παιδιά.

5.Είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ;

Αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων ή των υπόλοιπων προϊόντων που αγοράζουμε από καταστήματα τροφίμων μπορούμε να αφαιρέσουμε τις συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με πολλά χέρια και στη συνέχεια να τα καθαρίζουμε με απολυμαντικό μαντηλάκι και να πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Επίσης πριν από το φαγητό είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε την υγιεινή των χεριών μας.

6.Τι ισχύει με τις μάσκες και τα μεταλλαγμένα στελέχη; Οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν; Πρέπει να έχουν ειδικές προδιαγραφές;

Εκτός από το είδος της μάσκας είναι σημαντικό να τονίσουμε η προστασία από τη μάσκα επιτυγχάνεται μόνο με σωστή χρήση της που αφορά τη σωστή εφαρμογή της στο πρόσωπο χωρίς να δημιουργούνται κενά για τη μύτη και το στόμα. Η χειρουργική μάσκα παρέχει μεγαλύτερη προστασία, αλλά συστήνεται, κυρίως, για τους επαγγελματίες υγείας ή τα άτομα που εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μάσκα θα πρέπει να αντικαθίσταται αν υγρανθεί. Προς το παρόν η σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ότι οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα στελέχη που θεωρείται ότι έχουν αυξημένη μολυσματικότητα.

7.Πώς θα πρέπει να πραγματοποιούμε τον περίπατό μας;

Στους εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητο να τηρούμε το μέτρο της φυσικής απόστασης, να κάνουμε χρήση της μάσκας και να αποφεύγουμε τα μέρη με συγχρωτισμό. Συμπερασματικά η επιβίωσή μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας μάλλον έχει γίνει δυσκολότερη λόγω της δικαιολογημένης κόπωσης που μας διακατέχει. Από την άλλη σκοπιά έχουμε γνωριστεί καλύτερα με τον αόρατο εχθρό μας και όσο ο ίδιος εξελίσσεται μεταλλασσόμενος, εμείς χτίζουμε προστατευτικό τείχος ανοσίας.