Κορονοϊός: Κλειστά ή ανοιχτά σχολεία; Τι εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Την ώρα που η συζήτηση για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων συνεχίζεται στη χώρα μας και στη σκιά της γεμάτης προβλήματα χθεσινής πρώτης ημέραςτηλεκπαίδευσης, ο

Tην ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο κλείνουν τα σχολεία, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, έρχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να... ανάψει φωτιές, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου.

Στην... σκιά της γεμάτης προβλήματα τηλεκπαίδευσης στη χώρα μας, ο ΠΟΥ χτυπά... καμπανάκι ειδικά για τα δημοτικά σχολεία.

O Χανς Κλούγκε, διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, υπογράμμισε ότι τα δημοτικά θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων «είναι αναποτελεσματικό».

Η επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί, μέσω μεταξύ άλλων της γενικευμένης χρήσης μάσκας προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε ο Κλούγκε.

Ο Κλούγκε τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι "τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Η χρήση μάσκας δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Ωστόσο, αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται".

Ο Κλούγκε επεσήμανε ότι κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με κορονοϊό. “Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι”, προειδοποίησε.