Κορονοϊός: Η Pfizer ξεκινά τις δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους

Πολλές γυναίκες που κυοφορούν αναρωτιούνται αν θα πρέπει να είναι ασφαλείς αυτές και το έμβρυο τους εφόσον κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αν και μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει κλινικές μελέτες.

Μάλιστα οι ειδικοί συνιστούσαν να αποφεύγεται μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένο ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανένα κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο.

Τώρα  αμερικανική Pfizer και η γερμανική εταίρος της, BioNTech, ανακοίνωσαν  ότι ξεκινούν κλινικές δοκιμές του εμβολίου που έχουν αναπτύξει από κοινού κατά της  COVID-19 σε εγκύους.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι οι φάσεις 2 και 3 των δοκιμών θα περιλαμβάνει 4.000 υγιείς εγκύους από τις χώρες ΗΠΑ, Καναδά, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Μοζαμβίκη, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία, με τις πρώτες που θα κάνουν το εμβόλιο να είναι Αμερικανίδες. Οι γυναίκες είναι μεταξύ της 24ης έως και τη 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους.

"Είμαστε υπερήφανοι που ξεκινούμε αυτή τη μελέτη και θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που πιθανόν να μπορούν να υποστηρίξουν τη χρήση του εμβολίου μας από συγκεκριμένες υποομάδες του πληθυσμού", ανέφερε ο William Gruber, ανώτερος αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών και ανάπτυξης εμβολίων της Pfizer.

"Οι έγκυες έχουν αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών και ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης COVID-19, γι' αυτό και είναι κομβικής σημασίας να έχουμε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό γι' αυτή την κατηγορία ανθρώπων", σημειώνουν οι Pfizer και BioNTech, συμπληρώνοντας ότι εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές και σε παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών. Για τα παιδιά έως 5 ετών, οι δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2021.

dsf