Κορονοϊός: Έρευνα δείχνει αν και κατά πόσο ήρθαν κοντά τελικά οι μπαμπάδες με τα παιδιά τους

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το 70% των μπαμπάδων αισθάνεται πιο κοντά στα παιδιά του τώρα, από ό, τι έκανε πριν από την πανδημία του COVID-19.

Από τη Στεφανία Ρουμπάκη

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση “Πώς η πανδημία ενισχύει τις σχέσεις των πατεράδων με τα παιδιά τους; Οι ερευνητές απαντούν πως οι μπαμπάδες όλων των φυλών, των πολιτικών πεποιθήσεων, της εκπαίδευσης και του εισοδήματος είναι πιο κοντά στα παιδιά τους λόγω του πανδημίας.

Μάλιστα σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της έρευνας, για το πώς η πανδημία έχει επηρεάσει την ανατροφή των παιδιών του, ένας μπαμπάς  δήλωσε:«Νομίζω ότι έχει ενισχύσει τη σημασία της οικογένειας, καθώς προσπαθούμε να περνάμε χρόνο μαζί με τα παιδιά μας ,κάθε μέρα».

Ένας άλλος πατέρας, είπε ότι η σχέση με το παιδί του, έχει βελτιωθεί αξιοσημείωτα κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικά δύσκολης περιόδου: «Η παραμονή και η εργασία από το σπίτι, βοήθησε σημαντικά στη βελτίωση του δεσμού μου με το κοριτσάκι μου. Μας έφερε κοντά, πιο κοντά από πριν. Μοιράζεται ελεύθερα τις σκέψεις της μαζί μου, τι την ενδιαφέρει και τι θέλει από εμένα. Παίζουμε παιχνίδια σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα και έχω γίνει ο σύντροφός της σε τόσα πολλά άλλα πράγματα.

Επίσης πολλές μητέρες (από την έρευνα) αναφέρουν αύξηση της συμμετοχής των συζύγων τους στις οικιακές ευθύνες (συμπεριλαμβανομένης της παιδικής μέριμνας). Τονίζουν πως “πλησιάζουμε σε μια νέα εποχή της πατρότητας, εκεί δηλαδή όπου οι μπαμπάδες μπορούν να είναι αυτοί που θέλουν να είναι και οι μητέρες δεν θα μεταφέρουν ίσως, ένα επιπλέον βαρύ φορτίο των οικογενειακών ευθυνών”.

Σύμφωνα με τον Richard Weissbourd, (Ανώτερος Λέκτορας του Harvard), παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό σε μεγάλο βαθμό κατά τα τελευταία 50 χρόνια, οι μητέρες έχουν παραμείνει εκείνες που φροντίζουν κυρίως τα παιδιά τους.

Αυτό που βλέπουμε τώρα όμως, είναι ότι οι μπαμπάδες, πολλοί από τους οποίους δούλευαν πολλές ώρες και δεν είχαν χρόνο για τα παιδιά τους, τώρα έχουν αναπτύξει μια νέα αίσθηση εγγύτητας μαζί τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο αυτή η εγγύτητα, μεταξύ μπαμπάδων και παιδιών θα μπορούσε εύκολα να εξαφανιστεί μετά από την πανδημία. Αυτό θα συμβεί ενδεχομένως με το που επιστρέψουν ξανά στις δουλειές τους, αφού τα ωράρια τους μπορεί να είναι περίεργα και έτσι δεν θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο.