Κορονοϊός: 2000 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε παιδιά μέσα σε μια βδομάδα!

Δημοσιεύθηκε στις

Η διαδικασία των self tests φαίνεται να αποκάλυψε εκατοντάδες ασυμπτωματικά κρούσματα σε παιδιά. Όμως τα περισσότερα από αυτά είχαν ήδη πάει σχολείο.

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες κάτω των 17 ετών κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την εβδομάδα που πέρασε, τα οποία προσέγγισαν τις 2000. Στη διαδικασία του εντοπισμού των εν λόγω -κατά βάση- ασυμπτωματικών η προσυμπτωματικών παιδιών, συνέβαλε η διενέργεια των εκατοντάδων χιλιάδων self tests που ξεκίνησαν την προηγούμενη Κυριακή. Βέβαια όπως φαίνεται η πλειονότητα των παιδιών που εντοπίστηκαν ήταν μετά το δεύτερο τεστ στα μέσα της εβδομάδας και άρα τα παιδιά του λυκείου που είναι μεταξύ αυτών είχαν ήδη πάει σχολείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το news247.gr, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διάστημα 12-18/4 εντοπίστηκαν 1975 άτομα στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 17 ετών, σε σύνολο 19868 νέων κρουσμάτων, ήτοι ποσοστό της τάξης του 10%. Το επταήμερο που είχε προηγηθεί είχαν διαπιστωθεί 1480 νέα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες σε σύνολο 20.114 νέων κρουσμάτων ήτοι ποσοστό 7,36%. Η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες μέχρι 17 ετών μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν υπολογίζεται στο 33,4%.

Τα στοιχεία πάντως προκαλούν σημαντικό προβληματισμό σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός θεωρείται φτωχή η "συγκομιδή" στον εντοπισμό ασυμπτωματικών παιδιών, από τις στιγμή που έχουν διανεμηθεί σε αυτά πάνω από 600.000 self test (τα οποία έχουν ήδη γίνει και αν χρειάστηκε επανελέγχθηκαν. Αφετέρου το χρήσιμο εργαλείο των self test ίσως να έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια εβδομάδα προ του ανοίγματος των σχολείων ώστε ενεργά κρούσματα να έχουν εντοπιστεί νωρίς και να έχει επίσης αποτυπωθεί η εικόνα της διασποράς σ' αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ουδέποτε δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με την ηλικιακή αλλά και γεωγραφική κατανομή των διενεργούμενων τεστ.

Την Παρασκευή ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι μέχρι τις 16/4, 10.168 φαρμακεία διέθεσαν 970.814 self-test σε πολίτες. Επίσης 102 φαρμακαποθήκες υπέβαλαν αρχεία αποστολών στο σύστημα και έχουν διατεθεί 2.261.387 τεμάχια self-test στα φαρμακεία.

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.