Καρκίνος μαστού: Η αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού συμμετέχει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού που όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.

Ο ΠΙΣ καλεί όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών να υποβάλλονται, χωρίς καθυστέρηση, ετησίως, σε μαστογραφία. Επίσης, σε γυναίκες με επιβαρυμένη κληρονομικότητα η μαστογραφία πρέπει να γίνεται νωρίτερα, όπως συστήνει ο θεράπων ιατρός.

Στη χώρα μας, ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ετησίως καταγράφονται περί τα 5.000 νέα περιστατικά που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες. Αλλά το αισιόδοξο είναι ότι το 85% των ασθενών παρουσιάζει επιβίωση άνω της 5ετίας με αυτό το γεγονός να οφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- στην έγκαιρη διάγνωση.

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «η πανδημία δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες στην πρόσβαση των πολιτών σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια, από τον φόβο επαφής με τον κορονοϊό. Αλλά είναι βέβαιο ότι αν αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται ανά φύλο και ηλικία σε ορισμένους χρόνους και με περιοδικότητα, θα οδηγηθούμε σε νέες "πανδημίες". «Η πρόληψη σώζει κυριολεκτικά, λοιπόν, τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού», τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.