Καμάλα Χάρις: 9 πράγματα που μαθαίνει σε μητέρες & κόρες (αλλά και σε όλους μας) η νέα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (φωτο+video)

Δημοσιεύθηκε στις

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές που η ανάσα κόβεται και ο χρόνος σταματάει για λίγο είτε αυτές είναι προσωπικές είτε παγκόσμιες. Και αυτή η αίσθηση ότι κάτι είναι μεγαλύτερο από εμάς γίνεται να συμβεί και ετεροχρονισμένα, όταν δηλαδή είμαστε σε θέση πραγματικά να το αντιληφθούμε και να το εξηγήσουμε. Μόλις και αν βιώσουμε μια τέτοια στιγμή ας χαμογελάσουμε απλώς με νόημα στην ιστορία που γράφεται και αποτελούμε μέρος της. Σίγουρα λοιπόν σε αυτές τις στιγμές μπορεί να ενταχθεί η εκλογή της πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, που πλέον αποτελεί σύμβολο αν αναλογιστούμε όλα όσα όντως εκπροσωπεί. Ας δούμε όμως τα 9 πράγματα που μας διδάσκει η εκλογή της.

από τη Βέρα Πάρδου


  1. Μια γυναίκα γεννημένη στην Καλιφόρνια με πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή, η ΚαμάλαΝτέβι Χάρις κατέχει ήδη όσα χρειάζονται για να απορριφθεί κανείς στην Αμερική. Ο πατέρας της είναι οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford για την εφαρμογή των μετα-κεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά και η μητέρα της, Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, είναι ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Αποδεικνύει λοιπόν ως η πρώτη μαύρη και έχοντας τέτοιες ρίζες ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή.
  2. «Η Δημοκρατία είναι πράξη» δηλώνει στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή της και φαίνεται έτοιμη να δοθεί σε αυτό τον αγώνα. Αντιλαμβάνεται πως η Δημοκρατία δεν είναι εγγυημένη και χρειάζεται συνεχώς να κατακτούμε από την αρχή τα ίδια δικαιώματα ακόμα κι αν φαντάζει ανήκουστο. Εκείνη πάντως έχει κάνει ήδη αρκετές κινήσεις υπεράσπισης των μειονοτήτων ακόμα κι αν την ακολουθεί ο χαρακτηρισμός της "σκληρής" για τις αποφάσεις της.
  3. Ζει τον διευρυμένο τύπο οικογένειας αγνοώντας πλήρως τις γνώμες τρίτων και πράττοντας ότι η ίδια θεωρεί σωστό για την οικογένεια της. Χωρίς να έχει με βιολογικό τρόπο λοιπόν δικά της παιδιά είναι μητέρα και τα αγαπάει σαν να τα γέννησε η ίδια, πάει μαζί με τη βιολογική τους μητέρα με την οποία έχουν άριστες σχέσεις σε αγώνες μπάσκετ και κολύμβησης και άλλαξαν τη λέξη μητριά που ένιωθαν ότι δεν τους ταιριάζει σε "Μομάλα" όπως τη φωνάζουν για κάποια χρόνια τώρα. Παντρεμένη και έτοιμη να υποστηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών στην οικογένεια, στη γέννα και το σώμα τους. Κατ` επέκταση όμως και στην εργασία γιατί φαίνεται να θέλει όσο τίποτα να σταθεί δίπλα στο φύλο της.

    Καμάλα Χάρις: 9 πράγματα που μαθαίνει σε μητέρες & κόρες (αλλά και σε όλους μας) η νέα  Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (φωτο+video)

  4. Η Χάρις είναι η τέταρτη γυναίκα που διεκδίκησε θέση σε κάποιο από τα κορυφαία αξιώματα της αμερικανικής προεδρίας, μετά την υποψήφια αντιπρόεδρο των δημοκρατικών Τζέραλντιν Φεράρο, το 1984, των Ρεπουμπλικανών Σάρα Πέιλιν το 2008 και την υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον το 2016. Είναι όμως και η πρώτη που το κέρδισε, γεγονός που οφείλουμε να καταλάβουμε αποδεχόμενοι ότι τώρα ήταν έτοιμοι οι καιροί για μια τόσο μεγάλη αλλαγή.
  5. «Σήμερα αναλογίζομαι τον αγώνα τους, την αποφασιστικότητά τους και τη δύναμη του οράματός τους να δουν αυτό που μπορεί να γίνει χωρίς να τους σταματάει από αυτό που ισχύει» φωνάζει φορώντας ένα λευκό κουστούμι και αποδίδοντας φόρο τιμής στις Σουφραζέτες 100 χρόνια μετά

    Καμάλα Χάρις: 9 πράγματα που μαθαίνει σε μητέρες & κόρες (αλλά και σε όλους μας) η νέα  Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (φωτο+video)

  6. «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία», είπε η Χάρις. «Κι αυτό γιατί κάθε μικρό κορίτσι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα δυνατοτήτων». Η ελπίδα του 2020 ενσαρκώνεται σε αυτή τη γυναίκα αφού ανεξαρτήτως του χρώματος, της καταγωγής, της οικογενειακής σου κατάστασης αν το αξίζεις θα φτάσεις εκεί που στοχεύεις και θα σου αναγνωριστεί κάθε βήμα της διαδρομής σου. Όπως τώρα αναγνωρίζεται σε εκείνη. Ήδη ο κόσμος φαίνεται να την αποδέχεται και να χαίρεται για την πρωτιά που κατάφερε σε τέτοιο βαθμό που την προορίζει ήδη για πρόεδρο των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024 ενάντια στον Μπάιντεν.
  7. «Η γυναίκα που είναι υπεύθυνη για την παρουσία μου σήμερα εδώ είναι η μητέρα μου Shyamala Gopalan Harris, που είναι πάντα στην καρδιά μας. Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ στα 19 δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία». Δηλώνοντας πρώτον αμέριστη ευγνωμοσύνη και αναγνώριση στις γυναίκες που μας μεγαλώνουν και παραδεχόμενη δεύτερον πως το έκαναν ψηφίζοντας την.
  8. Για πολύ καιρό, οι γυναίκες άκουγαν ότι δεν μπορούσαν να βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις για πολλούς (και γελοίους) λόγους. Αλλά μπορούμε. Να το λέτε στα παιδιά σας, στις ανιψιές σας, τους μαθητές σας, όπως ακριβώς το λέει και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην ανιψιά της όταν της λέει ότι θέλει να γίνει Αστροναύτης- Πρόεδρο
  9. «Είμαστε πρόθυμοι να πολεμήσουμε για την ψυχή της Αμερικής και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας αρχίσουμε» δηλώνει η Καμάλα Χάρις που θεωρείται ήδη υποψήφια για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024 και ενώ σίγουρα κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί μέχρι τότε και μόνο η σκέψη και η θέληση των ανθρώπων στην Αμερική για γυναίκα πρόεδρο φανερώνει πως έχει συμβεί η αναφερόμενη αρχή.

Το σημαντικό είναι πως ζήσαμε όλοι παγκόσμια μια στιγμή που άξιζε να χάσουμε μια ανάσα, άξιζε να τρέξουν λίγα δάκρυα και να αισθανθούμε περήφανοι που αν όχι εμείς κάποιοι άλλοι πολλές ώρες μακριά σκέφτηκαν το μέλλον και τα κορίτσια του. Εμπιστεύθηκαν μια γυναίκα που κουβαλάει τόσες αντιθέσεις χωρίς να αποτελέσουν εμπόδιο αλλά δύναμη της, δείχνοντας σε όλους και όλες μας πως είμαστε πολλά παραπάνω από όσα πιστεύουμε είτε από μόνες μας είτε εξαιτίας της κοινωνίας μας. Μάλιστα στους δρόμους της Νέας Υόρκης που γιόρταζαν τα αποτελέσματα η  Βέρα Γκριν, μια 29χρονη μαγεμένη από τη στιγμή που αποτέλεσε μέρος της φώναζε ότι: "Η γυάλινη οροφή έπεσε".