Julian Bedel: O αρωματοποιός που έχει δημιουργήσει πάνω από 100 μοναδικά αρώματα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μίλα μας για αρώματα... Η Παταγονία είναι ο πυρήνας της μιλανέζικης αρωματοποιίας Fueguia 1833 και ο αρωματοποιός Julian Bedel, από τη δημιουργία της φίρμας το 2010 έως σήμερα, χρησιμοποιεί μόνον φυσικά στοιχεία.

Λόγω της σπανιότητας των συστατικών, κατασκευάζονται μόνον 400 φιαλίδια ανά παρτίδα και σειρά· σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 αρώματα, ομαδοποιημένα σε 11 συλλογές: Alquimia, Antropologa, Aquilaria, Armonas, Destinos, Fábula Fauna, Linneo, Literatura, Muskara, Personajes και η καινούργια, με επωνυμία El Mundo de los Ouds. Προσφάτως, ο Julian Bedel παραχώρησε συνέντευξη στο Designboom.


«Δεν υπάρχει αίσθηση που να ενεργοποιεί τόσα πολλά μέρη του εγκεφάλου - και κατά συνέπεια, να γεννά αντίστοιχα πολλές αντιδράσεις - όσο η όσφρηση» είπε ο Bedel .

«Όταν επιδρά πάνω σου ένα συστατικό, αρχίζεις να παράγεις ορμόνες. Μπορεί να σε εξάψει ή να σε χαλαρώσει και, ταυτόχρονα, θα σου δώσει μια αλλαγή όσον αφορά την αντίληψη του χρόνου. Ενεργοποιεί επίσης τη μνήμη, αφήνοντας μια δαχτυλιά στην ιστορία σου. Όταν συνειδητοποίησα την ισχύ αυτού του μέσου, ήξερα αμέσως ότι ήθελα με αυτό να δουλέψω. Αυτό προστέθηκε στο ότι η οικογένειά μου είναι επίσης δεμένη πολύ με την καλλιέργεια της γης, οπότε είχαμε κάποιες θεαματικές κτήσεις γης στο μέσον της αργεντίνικης μεσοποταμίας όπου τα αδέλφια μου κι εγώ περνούσαμε τα καλοκαίρια βοηθώντας με τα σπαρτά και δουλεύοντας στα χωράφια» εξομολογείται.

Ο ίδιος ο Bedel εποπτεύει την έρευνα αρωματικών βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο. Γι' αυτόν τον λόγο, το 2016 εγκαινίασε τη Fueguia Botany, μια φυτεία περίπου 200 στρεμμάτων στην Ουρουγουάη, όπου καλλιεργούνται πάνω από 100 αρωματικά βότανα που προέρχονται από τη Νότια Αμερική.

Κάθε άρωμα της Fueguia 1833 συνοδεύεται από το «καταφύγιό» του, ένα δουλεμένο στο χέρι ξύλινο κουτί από μαθητευόμενους ξυλουργούς στην Παταγονία, όπως γράφει το ΑΠΕ, ή φιλοτεχνημένο σε ξυλουργείο μέσα στο εργοστάσιο της αρωματοποιίας στο Μιλάνο.

Mοιράζεται μαζί μας ότι η Fueguia 1833 είναι ένας φόρος τιμής στους προγόνους του, οι οποίοι ήταν φυσιοδίφες και συγγραφείς: «Ο Louis Bedel, ο Henry D’Orbigny, ο Maurice Bedel, ο René Bedel και ο Filiberto Oliveira de Cézar: μόνοι τους περιφέρονταν σ' έναν κόσμο κι άφησαν μοναδικό αποτύπωμα των ξεχωριστών, φιλοπερίεργων μυαλών τους. Η Fueguia 1833 γεννήθηκε από τη σύνδεση Ευρώπης και Νότιας Αμερικής, τις οποίας οι απαρχές είναι πολλοί αιώνες πίσω. Συνεχίζοντας τη παράδοσή μας, εντοπίζουμε γηγενή (φυτικά) είδη για να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε στο Μπουένος Άιρες και στο Μιλάνο. Δημιουργώντας τα αρώματα, που κατοπτρίζουν την εξωτική ποικιλία των θησαυρών της νοτιοαμερικανικής φύσης».

Αν κάποιος ζητήσει από τον Julian Bedel να περιγράψει την αρωματοποιία του, προσδιορίζει τη Fueguia 1833 ως μια πρόταση για πνεύματα-πλάνητες, ευαίσθητα στο κάλεσμα για αναπόληση.

tags:

άρωμα


tags:

άρωμα