ΗΠΑ - κορονοϊός: «Καλπάζουν» τα κρούσματα στα παιδιά – Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο κορονοϊός είναι εδώ! Ενάμισι χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και η ζωή μας δεν μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Παρά τις έρευνες και τα εμβόλια τα κρούσματα επιμένουν και ο ιός συνεχίζει να μας απειλεί.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα σε παιδιά τετραπλασιάστηκαν στη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Οι ειδικοί ανησυχούν καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο


Συγκεκριμένα, σε επίπεδα του περασμένου χειμώνα έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και το άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Μετά από μια ύφεση στις αρχές του καλοκαιριού, τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν εκθετικά: Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Ένωσης Νοσοκομείων Παίδων των ΗΠΑ τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν στη διάρκεια του μήνα.

Συγκεκριμένα, από περίπου 38.000 κρούσματα την εβδομάδα στα τέλη Ιουλίου, η εβδομάδα που έληξε στις 19 Αυγούστου είχε περισσότερα από 180.000 κρούσματα σε παιδιά, ανέφερε η έκθεση.

Η άνοδος «παρακολουθεί» την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε πάνω από 151.000. Το 48,4% του πληθυσμού στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν ιδιαίτερα για τα περιστατικά μεταξύ των παιδιών καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο -πολλοί χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας (η απόφαση λαμβάνεται σε πολιτειακό επίπεδο) και χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια.

Το εμβόλιο της Pfizer, αν και εγκρίθηκε πλήρως από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τη Δευτέρα, αφορά Αμερικανούς 16 ετών και άνω. Το εμβόλιο του Moderna διατίθεται προς το παρόν με άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι ισχύουσες άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης καλύπτουν μόνο εφήβους 12 ετών και άνω.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για μια επικαιροποιημένη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA. Αυτό θα έκανε τουλάχιστον 28 εκατομμύρια επιπλέον άτομα (περίπου το 9% του πληθυσμού των ΗΠΑ) να προστεθούν στο «δυναμικό» του εμβολιαστικού προγράμματος. Εντούτοις, η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου για αυτήν την ηλικιακή ομάδα ενδέχεται να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το CNN.