Η τερηδόνα χτυπά πολλά παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Υποβαθμισμένη χαρακτηρίζεται η στοματική υγεία των Ελλήνων, ιδιαίτερα σε μη αστικές περιοχές και σε κοινωνικά στρώματα με χαμηλό οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα, η κατάσταση γίνεται χειρότερη στα παιδιά ηλικίας 12 ετών, όπου επτά στα δέκα έχουν τερηδόνα, ενώ προβληματική είναι η στοματική υγεία σχεδόν στο 84% των εφήβων ηλικίας 15 ετών, με το νομό Ιωαννίνων να κατέχει την αρνητική πρωτιά όπου το σύνολο των 15χρονων έχουν τερηδόνα. Χειρότερη είναι η κατάσταση στα παιδιά μεταναστών, με μόλις το 26,2% των 5χρονων και το 10,3% των εφήβων να μην εμφανίζουν τερηδόνα.


Τα ανησυχητικά στοιχεία προκύπτουν από την πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη καταγραφής στοματικής υγείας, που διενεργήθηκε από επιστήμονες των Οδοντιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Το παρήγορο είναι, ότι ο δείκτης τερηδόνας παρουσιάζεται μειωμένος έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το παρελθόν (μελέτη 2004) και στις τρεις ηλικιακές ομάδες των παιδιών αλλά το ανησυχητικό είναι, ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αθεράπευτων αναγκών, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου ο καθηγητής παιδοδοντιατρικής Κ. Ουλής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές που καταγράφεται υψηλότερος δείκτης τερηδόνας, είναι ο νομός Ιωαννίνων στα παιδιά 5 ετών και Λαρίσης στις ηλικίες 12 και 15 ετών. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στους νομούς Χανίων και Κεφαλληνίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στον αγροτικό πληθυσμό και όπως είπε ο κ. Ουλής το φαινόμενο συνδέεται με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες και έλλειψη ενημέρωσης. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το 57,4% των παιδιών 12 ετών και το 47,3% των εφήβων 15 ετών, βουρτσίζουν μόνο μία φορά ή αραιά και ποτέ τα δόντια τους, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες η μία φορά την ημέρα ίσον καμία.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η μελέτη κατέγραψε κοινωνικές ανισότητες όσον αφορά στην στοματική υγεία, καθώς τα παιδιά με γονείς ανώτατης εκπαίδευσης και από αστικές περιοχές επισκέπτονται τον οδοντίατρο, για πρόληψη σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά έναντι των παιδιών από αγροτικές περιοχές και χαμηλότερο οικονομικό και εκαπιδευτικό επίπεδο των γονέων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυξανόμενου του εκπαιδευτικού επιπέδου αλλά και του μηνιαίου εισοδήματος αυξάνεται και το ποσοστό των ατόμων (ηλικίας 65-74) που είχε διατηρήσει μεγαλύτερο αριθμό φυσικών δοντιών στη στοματική κοιλότητα. Το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ατόμων τρίτης ηλικίας δεν είχε καλύψει τις προσθετικές του ανάγκες. Μάλιστα, στην ηλικία 65-74 ετών το ποσοστό εκείνων που είχε ανάγκη προσθετικής αποκατάστασης ήταν υψηλότερο το 2013 συγκριτικά με το 2004.

«Τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική υγείας από την πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό, οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Κατσίκης και κάλεσε την διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να συμπεριλάβει την πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη στις ασφαλιστικές καλύψεις του Οργανισμού.

Πηγή:newsbeast.gr