Έξι συμβουλές για υγιή δόντια και στις διακοπές. Aπό την παιδοδοντίατρο Νάντια Υφαντή

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ποιός σκέφτεται για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Θέλω να πω, δεν βουρτσίζουμε και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα όπως πρέπει;
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές λιχουδιές για να φάει αυτή την εποχή του έτους - όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και πολλών λογιών χριστουγεννιάτικα εδέσματα που μπορούν να κάνουν ζημιά στα δόντια μας!


Η Παιδοδοντίατρος Υφαντή Κωνσταντίνα, πιστεύει ότι οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να δώσουμε στα παιδικά δοντάκια μια επιπλέον προσοχή. Έχει λοιπόν, έξι συμβουλές για να μοιραστούμε:
1. Δύο και Δύο. Η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία (HSPD) καθώς και η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA) συστήνουν το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά. Αυτή η απλή συνήθεια μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο πέρασμα του χρόνου.
2. Αποφύγετε σκληρές καραμέλες και άλλα γλυκά που κολλάνε στα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ποσότητα, αλλά κυρίως η διάρκεια-συχνότητα που τα ζαχαρούχα τρόφιμα και γλυκά μένουν στο στόμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τερηδονισμό των δοντιών.

3. Περιορίστε την ποσότητα από κολλώδη καραμέλες ή ζελεδάκια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, είναι εύκολο να φάει κανείς κομμάτια από κολλώδη γλυκά όπως καραμέλες, ζαχαρωτά και φοντάν. Απλά θυμηθείτε ότι οι κολλώδη καραμέλες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπλυθούν από το σάλιο και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Επιπλέον, ορισμένες από τις κολλώδη καραμέλες και γλυκά μπορεί να χαλαρώσει ή να συμπαρασύρει σε αφαίρεση των σφραγισμάτων καθώς και άλλων οδοντιατρικών εργασιών.

4. Πίνετε νερό, νερό και περισσότερο νερό. Όταν τα δόντια είναι σε συνεχή επαφή με ποτά που περιέχουν ζάχαρη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φθοράς τους. Τα πράγματα εξισοροπούνται πίνοντας νερό μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών.
5. Μη χρησιμοποιείτε τα δόντια. Κατά τη διάρκεια των γιορτών το να δίνουμε και να παίρνουμε δώρα είναι πολύ συχνό. Μερικοί άνθρωποι ενθουσιάζονται από το περιτύλιγμα και το άνοιγμα των δώρων που χρησιμοποιούν τα δόντια τους για να αφαιρέσουν τις ετικέτες και τις κορδέλες, από τα νέα ρούχα και τα πακέτα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση των δοντιών ως ψαλίδι, καθώς αυτό το είδος φθοράς μπορεί να προκαλέσει ρωγμές, ράγισμα ακόμη και σπάσιμο των δοντιών!
6. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Θυμηθείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για έλεγχο με τον οδοντίατρο. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συχνή και καθιερωμένη φροντίδα των δοντιών προληπτικά κατά τη διάρκεια των διακοπών αλλά και όλο το χρόνο, καθώς μια συχνή οδοντιατρική εξέταση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια προβλήματα που δεν είναι ορατά ή συμπτωματικά στα πρώτα τους στάδια. Ένας οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια στο στόμα που μπορεί να υποδεικνύει και προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος.

Υφαντή Νάντια

Παιδοδοντίατρος

Μπουμπουλίνας 17,

Άγιος Δημήτριος

210-9705255

www.paidodent.gr

tags:






tags: