Η καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η καλύτερη αναπαραγωγική ηλικίαΑπό τον Δρ. Χάρη Χηνιάδη,
Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

 


Στην σύγχρονη κοινωνία οι περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την τεκνοποίηση!

Οι περισσότερες γυναίκες με την αλλαγή στα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα καθυστερούν πλέον να τεκνοποιήσουν! Πιστεύουν πως εφόσον έχουν περίοδο, δηλαδή μέχρι τα 50, μπορούν και να κάνουν παιδιά. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Μια γυναίκα γεννιέται με ένα σημαντικό αριθμό ωαρίων τα οποία δεν αναπαράγονται, αλλά ωριμάζουν κάθε μήνα. Συγκεκριμένα σε κάθε περίοδο μιας γυναίκας μερικές δεκάδες ωάρια προσπαθούν να ωριμάσουν, αλλά μόνο ένα τα καταφέρνει. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους εξαντλείται με γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Τα ωάρια δηλαδή μιας γυναίκας 40 ετών έχουν ηλικία μεγαλύτερη από την ίδια γιατί δημιουργήθηκαν ενόσω αυτή ήταν ακόμα έμβρυο. Με λίγα λόγια είναι γερασμένα και έχουν μικρές πιθανότητες να γονιμοποιηθούν. Ακόμα όμως κι όταν αυτό συμβεί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να υπάρχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες-σύνδρομο Down κλπ.

Θεωρούμε ότι η καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία είναι μεταξύ 21-35 ετών. Μετά τα 35 χρόνια ξεκινάει η σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας των ωαρίων, μέχρι και τα 44-45, όπου και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συλλάβει μια γυναίκα. Ειδικά μετά τα 38 χρόνια παρατηρούμε και σημαντική μείωση του αριθμού των ωαρίων που παράγει μια γυναίκα ακόμα και με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πρακτικά λοιπόν ο γυναικολόγος πρέπει να συμβουλεύει τις γυναίκες να έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των γυναικών (περισσότερες από 85%) συλλαμβάνουν χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Με λίγα λόγια είναι καλή και φρόνιμη η τεκνοποίηση πριν από τα 35, αλλά δεν πρέπει οι γυναίκες να θεωρούν ότι αν δεν τα καταφέρουν μέχρι αυτήν την ηλικία θα έχουν οπωσδήποτε πρόβλημα. Αν πάλι συνυπάρχουν και κοινωνικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να τεκνοποιήσουν -π.χ. δεν έχουν σύντροφο-τότε μπορούν με πολύ απλή διαδικασία να καταφύγουν στην κατάψυξη ωαρίων για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.