Η αληθινή ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους…

Η αληθινή ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου

Μια φορά κι έναν καιρό…

 

Η ιστορία της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου ξεκινά στη Ρώμη, το 270 μ.Χ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Κλαύδιος ΙΙ, φανατικός εναντίον του Χριστιανισμού και υπερασπιστής των παγανιστικών θεών, απαγόρευσε με διάταγμα τον χριστιανικό θεσμό του γάμου, με το πρόσχημα ότι οι ελεύθεροι στρατιώτες ήταν πιο πιστοί και αποδοτικοί στη μάχη από τους παντρεμένους.

Λέγεται ότι ο Βαλεντίνος, Χριστιανός ιερέας στη Ρώμη εκείνης της εποχής, θεωρώντας σκληρό και άδικο το νέο νόμο, αψήφησε τις διαταγές του αυτοκράτορα και συνέχισε να επιτελεί κρυφούς γάμους μεταξύ ερωτευμένων ζευγαριών, ρισκάροντας τη ζωή του στο όνομα της αγάπης και της πίστης στο Θεό. Όταν το έμαθε ο Κλαύδιος, ο Βαλεντίνος φυλακίστηκε μα δεν σταμάτησε να κηρύττει υπέρ της αγάπης και της πίστης, προσηλυτίζοντας στον Χριστιανισμό πολλούς από τους συγκρατούμενους και τους φύλακές του.

Ένας από αυτούς τους φύλακες είχε μια τυφλή κόρη, την οποία έφερε στον Βαλεντίνο, προκειμένου να προσευχηθεί για την όρασή της. Παρόλο που γνώριζε και ο ίδιος πως αν μαθευόταν πως πίστεψε στον Βαλεντίνο, θα έχανε τη ζωή του, η δύναμη της πίστης νίκησε το φόβο. Προσευχήθηκαν όλοι μαζί και το κορίτσι, αφού ανέκτησε την όρασή του, ανοίγοντας τα μάτια, αντίκρισε τον Βαλεντίνο, τον οποίο και ερωτεύτηκε αμέσως.

Η είδηση του θαύματος έφτασε γρήγορα στα αυτιά του αυτοκράτορα, που, εξοργισμένος με το πείσμα του Βαλεντίνου να διδάσκει ακόμα τον Χριστιανισμό και την αγάπη, διέταξε να τον θανατώσουν με αποκεφαλισμό.

Ενώ εκείνος περίμενε την ημέρα της εκτέλεσής του, έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα στην κοπέλα που είχε βιώσει το θαύμα της αγάπης, τη νεαρή Julia, που με τις συνεχείς επισκέψεις της στο κελί του, είχε κερδίσει την καρδιά του. Το γράμμα του έκλεινε με τη φράση «από τον Βαλεντίνο σου».

Αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου και αργότερα, ανακηρύχθηκε άγιος γιατί ρίσκαρε τη ζωή του και τελικά μαρτύρησε για να διαδώσει το λόγο του Θεού για την αγάπη.

Η φράση «από τον Βαλεντίνο σου» εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα παντοτινό μήνυμα αγάπης, διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη, ώσπου έφτασε τελικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λέγεται ότι η πρώτη Αμερικανίδα που έφτιαξε κάρτες με πρωτότυπα μηνύματα Αγίου Βαλεντίνου ήταν η νεαρή φοιτήτρια Esther Howland, κόρη ενός βιβλιοπώλη στη Μασαχουσέτη, η οποία ξεκινώντας το 1830, έστησε μια ολόκληρη επιχείρηση με κάρτες αγάπης από χρωματιστό χαρτόνι, εισαγόμενη δαντέλα και ιδιαίτερα μηνύματα, που γρήγορα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Αμερική.

Στις μέρες μας, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι η δεύτερη γιορτή στον αριθμό απεσταλμένων ευχετήριων καρτών παγκοσμίως, μετά τα Χριστούγεννα.

 

Πηγή: http://www.donnasholidaysentiments.com/stvalentine.html