Γρηγόρης Αρναούτογλου - Νάνσυ Αντωνίου: Η έντονη διαφωνία τους για τη συνεπιμέλεια on air

Δημοσιεύθηκε στις

Εν μέσω ακόμα και αντιδράσεων από κυβερνητικά στελέχη (Γιαννάκου, Κεφαλογιάννη, Καραμανλή), το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά μεταρρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου, ρυθμίζοντας παράλληλα το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της συνεπιμέλειας των παιδιών μετά το διαζύγιο, ψηφίστηκε με πλειοψηφία 156 βουλευτών,  Να σημειώσουμε πως ο νόμος διασφαλίζει την από «κοινού και εξίσου» συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους.

φεμινιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν ότι τα κακοποιημένα παιδιά θα εξαναγκάζονται να περνούν μεγάλο μέρος του έτους μόνα τους με τους κακοποιητές τους, ενώ πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην κατορθώσουν να σπάσουν τον κύκλο της κακοποίησης, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα παιδιά τους από ένα τέτοιο σενάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος δέχθηκε έντονες επικρίσεις και από τον ΟΗΕ.


Στις αντιδράσεις λοιπόν έρχεται να προστεθεί και η λογομαχία του Γρηγόρη Αρναούτογλου με τη σύντροφό του, Νάνσυ Αντωνίου, στον ραδιοφωνικό αέρα. Και οι δύο έχουν από ένα παιδί, από άλλες σχέσεις τους, αλλά βλέπουν από διαφορετική οπτική το θέμα.

Το ζευγάρι παρουσιάζει μαζί εκπομπή στον Sfera 102,2 και με αφορμή το θέμα της συνεπιμέλειας οι τόνοι «ανέβηκαν» και το συγκεκριμένο απόσπασμα μεταδόθηκε και στο «Πρωινό» του Ant1.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Η συνεπιμέλεια πέρασε με 156 ψήφους υπέρ και 20 κατά. Ζω για να μάθω ποιοι είναι οι 20 κατά.

Νάνσυ Αντωνίου: Θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να έχει την άποψή του.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μα δεν μπορεί 200.000 άνδρες να μην μπορούν να δουν τα παιδιά τους εδώ και 15 χρόνια. Θα έπρεπε να χειροκροτήσετε τώρα γι’ αυτό που συμβαίνει.

Νάνσυ Αντωνίου: Θα χειροκροτήσω όταν το κράτος θα μπει στη διαδικασία να ελέγχει σωστά όλες τις υποθέσεις. Εμένα μια λέξη απλά συνεπιμέλεια δεν μου λέει κάτι. Επειδή τα έχω ζήσει πάρα πολύ αυτά τα πράγματα, σου λέω ότι η λέξη μόνο δεν λέει κάτι. Αυτή είναι γνώμη μου.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τι λέτε τώρα; Έχετε καταλάβει ότι άνθρωποι δεν έχουν δει τα παιδιά τους 7, 8 και 10 χρόνια; Εύχομαι να μη σου συμβεί. Αυτό που λέει η Νάνσυ είναι θεωρητικό. Εννοείται ότι πρέπει να ελέγξουν ποιος είναι και τι είναι ο καθένας. Αυτά είναι δεδομένα. Δεδομένο δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι, ότι ο πατέρας θα μπορεί να δει το παιδί του με το νόμο, όπως το βλέπει και η μάνα. Συνεπιμέλεια σημαίνει να έχεις τον ίδιο χρόνο. Μην πετάγεσαι και λες ό,τι να ναι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είδαν τα παιδιά τους. Πήγαιναν δικαστικά να δουν τα παιδιά τους και δεν τους τα κατέβαζαν κάτω. Τώρα έχει γίνει πολύ πιο αυστηρό.

Νάνσυ Αντωνίου: Σου λέω ότι μια λέξη δεν αλλάζει κάτι. Για μένα παίζει ρόλο, όταν υπάρχουν προβλήματα να εξετάζονται και οι δύο περιπτώσεις σωστά. Δεν είμαι υπέρ της μάνας. Δεν είναι αγώνας δρόμου για μένα.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Οι ίδιοι οι άνθρωποι να είναι σωστοί, να ξέρουμε ποιο είναι το καλό του παιδιού μας, να αφήνουμε έξω τους εγωισμούς. Το παιδί δεν ήρθε ουρανοκατέβατο. Υπέστησαν βαρβαρότητα οι άνδρες. Μην λες σε μένα για τις γυναίκες Νάνσυ. Έχω κάνει τεράστιο αγώνα 20 χρόνια πριν για τις γυναίκες, όταν έλεγα πώς φερόντουσαν στα χωριά. Αυτή τη στιγμή υπήρξε βαρβαρότητα για τους άνδρες που είχαν παιδιά, βαρβαρότητα να μην μπορείς να δεις το παιδί σου. Σήμερα έπρεπε να γιορτάζει η πλάση. Και κάθεστε και λέτε γιατί; Είναι γιορτή σήμερα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος δεν θέλει συνεπιμέλεια.