Γιώργο Δ. Λεμπέση, πώς είναι να φτιάχνεις όμορφες παιδικές ιστορίες όπως οι"Ελέφαντες με τιράντες";

Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα βιβλίο για ένα μικρό παιδί; Πώς να καταφέρεις να συνδυάσεις τα πάντα - χιούμορ, φαντασία, νόημα, δίδαγμα- με τέτοιον τρόπο απλό αλλά ταυτόχρονα δημιουργικό - σε καμία περίπτωση βαρετό- προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή ενός παιδιού. Αυτή είναι η ευθύνη και η δουλειά των συγγραφέων παιδικών βιβλίων. Για αυτό και αξίζουν σίγουρα τον θαυμασμό μας για το δύσκολο έργο τους, για το γεγονός ότι γίνονται παιδιά ξανά για να γράψουν και να προσφέρουν στα παιδιά του σήμερα ευχαρίστηση μέσα από ένα βιβλίο.
Ένας από αυτούς τους συγγραφείς είναι ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης, γνωστός και ως Lebee, που κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο “Ελέφαντες με Τιράντες“ από τις εκδόσεις Ψυχογιός στις αρχές Ιουλίου. Το καινούριο του βιβλίο αναφέρεται σε τρεις ελέφαντες που προστατεύουν τα χρώματα του κόσμου. Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης παραχωρεί με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου "Ελέφαντες με τιράντες" μια συνέντευξη στο all4mama!

Συνέντευξη στη Μαρία Αντωνίου

Έχουν κυκλοφορήσει 20 βιβλία σας, παιδικής λογοτεχνίας, από την στιγμή που αρχίσατε να ασχολείστε με την συγγραφή παιδικών βιβλίων. Πώς ξεκινήσατε να γράφετε για παιδιά;
Η αφορμή δόθηκε από ένα φεστιβάλ για παιδιά το οποίο σκέφτηκα να σχεδιάσω το 2008. Για το συγκεκριμένο έργο χρειαζόμουν μια ιστορία έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να ταυτιστούν με φανταστικούς ήρωες. Έτσι γράφτηκε η πρώτη εκδοχή της Ψαρόσουπας. Ωστόσο το πρώτο  μου βιβλίο δεν είναι αυτό αλλά ο Κόσμος της Τζίνας (Τα έξι κλειδιά) και το δεύτερο η Ψαρόσουπα.

Ποια είναι η ευθύνη σας απέναντι στα παιδιά και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε όταν ξεκινάτε να γράφετε ένα παιδικό βιβλίο;
Η ευθύνη είναι τεράστια όταν απευθύνεσαι σε παιδιά που σε αυτή τη φάση της ζωής τους διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους, αποκτούν αξίες και σχηματίζουν την εικόνα του κόσμου. Η βασική δυσκολία λοιπόν που αντιμετωπίζω έχει να κάνει με το τι θα πω στα παιδιά και πως θα καταφέρω μέσα σε λίγες λέξεις να καλύψω προσεκτικά όλες τις ανάγκες τους. Από την ψυχαγωγία μέχρι την πλοκή, τους χαρακτήρες και τα μηνύματα.

Τι θα θέλατε εσείς να νιώσει και να σκεφτεί ένα παιδί διαβάζοντας ένα οποιοδήποτε βιβλίο σας;
Θα ήθελα αρχικά να περάσει όμορφα κατά την ανάγνωση. Να μπει στον κόσμο που του περιγράφω και να νιώσει για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, πως όλα μπορεί να συμβούν αν μάθεις να βλέπεις τον κόσμο από πολλές οπτικές

Το καινούριο σας βιβλίο "Ελέφαντες με τιράντες" κυκλοφόρησε στις αρχές του Ιουλίου. Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου;
Ο Μπάμπου, η Μούμου και ο Κίνγκο είναι τρεις ελέφαντες που προστατεύουν τα χρώματα από οποιαδήποτε απειλή, αντλώντας δύναμη από τις τιράντες τους. Σε αυτή την ιστορία ο Παζού, κλέβει τα χρώματα από τους κήπους του Μπογιάτη και έτσι αναλαμβάνουν δράση. Στην ουσία η ιστορία έχει να κάνει με την υπεράσπιση του καλού και την δύναμη της ενότητας.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας για το συγκεκριμένο βιβλίο;
Ο γιος μου ο Ορέστης ο οποίος και μου έδωσε την λύση όταν τον ρώταγα πως θα του φαινόταν αν υπήρχαν τρεις ελέφαντες με τιράντες. Είχα σκεφτεί το πλαίσιο όμως εκείνος μου έδωσε τη σπρωξιά που χρειαζόμουν για να αρχίσει η ιστορία να κυλάει

 Τι πιστεύετε θα αποκομίσει ένα παιδί διαβάζοντας το;
Θα καταλάβει αρχικά πως όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις και τα ταλέντα μας τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά. Επιπλέον ελπίζω να κρατήσει την σημασία που έχουν γύρω μας τα χρώματα και να μην τα θεωρήσει στη συνέχεια της ζωής του δεδομένα .

Βιβλία σας έχουν μεταφερθεί στην σκηνή του θεάτρου. Πώς νιώθετε όταν βλέπετε αυτό που εσείς έχετε γράψει επί σκηνής;
Είναι ότι πιο υπέροχο μπορεί να συμβεί για κάποιο έργο μου. Νιώθω ακριβώς όπως ένιωσα τη στιγμή που τα παιδιά μου έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Δέος, χαρά, συγκίνηση και μια γλυκιά συνειδητοποίηση πως σιγά, σιγά, μέτρο, μέτρο μεγαλώνουν και βρίσκουν το δρόμο τους.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που πιστεύετε πως δεν λείπει ποτέ από τα βιβλία σας;
Η φαντασία και οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες. Επίσης χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία νέον λέξεων που πάντα υπάρχουν στα έργα μου και φυσικά το χιούμορ που ανεξάρτητα της ιστορίας πάντα βρίσκει τον τρόπο να εμφανίζεται.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Να είμαι υγιής και ευτυχισμένος για να μπορώ να στηρίζω την οικογένεια μου και να χαρίζω σε μικρούς και μεγάλους όμορφες ιστορίες.

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο “Ελέφαντες με Τιράντες“ από τις εκδόσεις Ψυχογιός στις αρχές Ιουλίου. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 20 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας του αγαπημένου συγγραφέα γνωστού και ως Lebee, δύο CD με τραγούδια που έχει γράψει για παιδιά ενώ έχει συγγράψει και θεατρικά έργα με πιο πρόσφατο το musical “Βουτιά στη Βυθούπολη” στο θέατρο Παλλάς. Το καινούριο του βιβλίο αναφέρεται σε τρεις ελέφαντες που προστατεύουν τα χρώματα του κόσμου.