Γιατί το παιδί μου βλέπει εφιάλτες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σίγουρα, όσοι είστε γονείς, έχετε ξυπνήσει αρκετές νύχτες από τις φωνές του παιδιού σας, που ιδρώνει τρομαγμένο στο κρεβάτι του, μετά από έναν εφιάλτη. Τέρατα, φαντάσματα, δράκοι και κάθε είδους τρομακτικές καταστάσεις μπορεί να ταράξουν τον ύπνο του, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει αναστατωμένο και να μην μπορεί να ξανακοιμηθεί.

Οι εφιάλτες είναι τρομακτικοί για όλους. Πολύ περισσότερο όμως για τα παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται να διαχωρίσουν ένα όνειρο από την πραγματικότητα. Οι γονείς αγχώνονται ιδιαίτερα με τους εφιάλτες των παιδιών τους γιατί ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη και την ωρίμανση του παιδιού.


Ένα παιδί μπορεί ονειρευτεί από την τρυφερή ηλικία των 18 μηνών. Εφιάλτες μπορούν να δουν παιδιά, γενικά, μεταξύ 3 και 6 ετών αλλά και νωρίτερα.Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ένα στα δύο παιδιά ξυπνάει μέσα στον ύπνο του από εφιάλτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως οι εφιάλτες αποτελούν ένα φυσιολογικό κομμάτι του ύπνου κατά την παιδική ηλικία διότι όσο η φαντασία των ανήλικων αυξάνει, τόσο πιο πιθανό είναι να δει ένα κακό όνειρο και όσο πιο πολλά ερεθίσματα δέχεται, τόσο πιο εύκολο είναι να τα αναβιώσει στον ύπνο του με έναν μπερδεμένο και ακανόνιστο τρόπο.

Γιατί το παιδί μου βλέπει εφιάλτες

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο πιο συχνός εφιάλτης των παιδιών έχει να κάνει με το άγχος του αποχωρισμού, ή με τον φόβο ότι θα μείνουν μόνα τους χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά. Αν και οι περιστασιακοί εφιάλτες δεν αποτελούν σημάδι ανησυχίας, οι επιστήμονες τονίζουν πως αν το παιδί βλέπει έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη ξανά και ξανά, τότε ίσως αντιμετωπίζει κάτι που του προκαλεί στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν την πηγή του άγχους και να προσπαθήσουν να το εξαλείψουν καθησυχάζοντας το παιδί.

Αιτίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άσχημα όνειρα σχετίζονται με στρεσογόνες καταστάσεις, όπως μετακόμιση, αλλαγή σχολείου, γέννηση αδερφού, εντάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον και χρειάζονται λίγο χρόνο .

Άλλοτε οι εφιάλτες μπορεί να είναι αντίδραση  σε τρομακτικές εικόνες ενός παραμυθιού ή της τηλεόρασης ή ακόμη να οφείλονται σε έλλειψη ύπνου και χρειάζεται αλλαγή στις συνήθειες του παιδιού.

Είναι σημαντικό, να προσέχετε τι εφιάλτες βλέπει το παιδί και να προσπαθήσετε να καταλάβετε με τι σχετίζονται. Πολλές φορές, στα μεγαλύτερα κυρίως παιδιά, υπάρχει σύνδεση στα προβλήματα ύπνου και με το bullying. Έτσι μην ξεχνάτε να υπολογίζετε και την ηλικία του παιδιού σας, καθώς είναι πολύ λογικό να βλέπει εφιάλτες που να έχουν να κάνουν με την περίοδο της ζωής τους.

Τα μικρότερα παιδιά φοβούνται πράγματα όπως τέρατα και φανταστικές απειλές, ενώ ένα μεγαλύτερο παιδί θα έχει πιο αληθινούς φόβους, όπως έναν κλέφτη που θα μπει στο σπίτι, ή μια φυσική καταστροφή ή ακόμη και δύσκολες καταστάσεις που βιώνει στην καθημερινότητά του και εσείς δεν τις γνωρίζετε.

Οι ακριβείς αιτίες που το παιδί μας βλέπει εφιάλτες δεν είναι γνωστές. Συχνά όμως μπορούν να το ταράξουν και αυτό να φοβάται να ξανακοιμηθεί. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν λόγο να αρνείται το παιδί να κοιμηθεί.

Γιατί το παιδί μου βλέπει εφιάλτες

Πώς να αντιμετωπίσετε τους εφιάλτες:

Να είστε ψύχραιμοι

Αυτό που πρέπει να κάνετε  είναι να καθησυχάσετε το παιδί τους και να είστε όσο πιο ψύχραιμοι μπορείτε για να του μεταφέρετε την ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας κάθε φορά που ξυπνά τρομαγμένο.

Ακούστε το παιδί

Ρωτήστε το τι συνέβη, πείτε του να σας περιγράψει ή να σας ζωγραφίσει αυτό που είδε και μετά διαβεβαιώστε το ότι είναι ασφαλές. Δεν θα πρέπει επίσης να κοροϊδέψετε ή να γελάσετε με το όνειρο που σας εξιστορεί, αλλά ούτε και να το δραματοποιήσετε. Απλώς, εξηγήστε του ότι αυτό που είδε δεν ήταν η πραγματικότητα και ότι δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται.

Καθίστε μαζί του και εξηγήστε του π.χ. πώς τα τέρατα δεν είναι αληθινά. Εάν το σκοτάδι είναι πρόβλημα, δοκιμάστε ένα νυχτερινό φως ή κρατήστε τη πόρτα του παιδιού σας μισάνοιχτη. Η άνεση είναι το "κλειδί" και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται το μικρό σας είναι διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος στο δωμάτιό του. Και δεν υπάρχει κανένας καλύτερος να το κάνει από τον γονέα του.

Γιατί το παιδί μου βλέπει εφιάλτες

Παίξτε μαζί του

Μία άλλη λύση είναι να διασκεδάσετε μαζί στο σκοτάδι! Μπορείτε να παίξετε με φακούς, κάνοντας αστείες γκριμάτσες με το φως που δημιουργούν ή να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού και να προσπαθήσετε να βρείτε για παράδειγμα τα αντικείμενα που λάμπουν στο σκοτάδι.

Έτσι, το παιδί σταδιακά θα το συνηθίσει, θα το συνδέσει με ωραίες και ευχάριστες σκέψεις και θα καταλήξει να κοιμάται πιο εύκολα.

Επιμείνετε να κοιμάται στο κρεβάτι του

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί να κοιμάται στο δικό σας κρεβάτι με την πρόφαση του φόβου. Είναι προτιμότερο να μείνετε δίπλα του μέχρι να αποκοιμηθεί στο δωμάτιό του από το να του επιτρέψετε να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Ακόμα και εάν ξυπνήσει το βράδυ και έρθει στην κρεβατοκάμαρά σας, προτιμήστε να το μεταφέρετε πίσω στο δωμάτιό του, να τον ηρεμήσετε και να του διαβάσετε ένα παραμύθι μέχρι να το πάρει ο ύπνος.

Είναι λάθος η κίνηση να του επιτρέψετε να κοιμηθεί μαζί σας καθώς αυτό δημιουργεί μία μορφή εξάρτησης. Πρέπει το παιδί να μάθει να στηρίζεται στον εαυτό του, γνωρίζοντας όμως ότι εσείς είστε δίπλα του για ό,τι χρειαστεί.

Γιατί το παιδί μου βλέπει εφιάλτες

Φροντίστε να ξεκουράζεται αρκετά

Μία αιτία που μπορεί να ευθύνεται για τους εφιάλτες είναι η σωματική κούραση ή η έλλειψη ύπνου. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να τηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινή ρουτίνα ύπνου του παιδιού για να μπει σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα το βοηθήσει και να κοιμάται και να ξεκουράζεται.

Περιορίστε τηλεόραση κινητό ή ηλεκτρονικά παιχνίδια

Κρατήστε λοιπόν τις συνήθειες ύπνου διασκεδαστικές και χαλαρωτικές. Στα 30-60 λεπτά πριν την ώρα του ύπνου, μην εκθέτετε το παιδί σας σε τρομαχτικές ταινίες, ιστορίες ή μουσική που μπορούν να το ανησυχήσουν. Προστατέψτε το παιδί από τηλεοπτικά προγράμματα ή διαδικτυακά παιχνίδια που μπορεί να του προκαλέσουν άγχος, στρες ή ακόμη και τρόμο. Διαβάστε χαρούμενα ή αστεία βιβλία, ώστε το παιδί σας να κοιμάται σε καλή διάθεση.

Γιατί το παιδί μου βλέπει εφιάλτες

Πότε θα ανησυχήσετε

Εκτός από τους κλασικούς εφιάλτες, υπάρχει το ενδεχόμενο των «νυχτερινών τρόμων». Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί ξυπνάει ξαφνικά φωνάζοντας, αναπνέει γρήγορα και είναι τρομοκρατημένο. Τα επεισόδια αυτά συνήθως διαρκούν για δέκα με είκοσι λεπτά. Η διαφορά με τους κλασικούς εφιάλτες είναι ότι το άτομο που το βιώνει, μετά δεν έχει καμία ανάμνηση του γεγονότος- το μόνο που του μένει είναι μία αίσθηση πανικού. Αν δείτε ότι επαναλαμβάνεται τακτικά, απευθυνθείτε στον παιδίατρο ο οποίος θα σας συμβουλεύσει σχετικά.

Θυμηθείτε ότι πάνω απ’ όλα χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή και φυσικά η αγάπη και η αγκαλιά μπορούν να κάνουν θαύματα.

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες: Τι να κάνω;

 

Άγχος στα παιδιά: 6 τρόποι για να το αντιμετωπίσετε σωστά!

 

Γιατί τα παιδιά φοβούνται στον ύπνο τους;