Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες: Τι να κάνω;

Δημοσιεύθηκε στις

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη νύχτα το μικρό σας να φωνάζει έντρομο; Δεν έχετε τρέξει και δεν το έχετε βρει ιδρωμένο ή ακόμα και να κλαίει;

Οι εφιάλτες είναι τρομακτικοί για όλες τις ηλικίες. Πολύ περισσότερο όμως για τα παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται να διαχωρίσουν ένα όνειρο από την πραγματικότητα. Πώς μπορεί ο γονέας να βοηθήσει το παιδί του και πότε πρέπει να ανησυχήσει;


από τη Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Ορίστε μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση κακών ονείρων των μικρών σας:

Ενσυναίσθηση

Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι φοβόσασταν ως μικρό παιδί. Ίσως ήταν τέρατα, κλόουν ή απλώς το σκοτάδι. Αυτοί οι φόβοι μπορεί να έχουν παραμείνει μέχρι την ενηλικίωση. Πολλές φορές, είτε είμαστε μικροί, είτε μεγάλοι οι φόβοι μας βγαίνουν στα όνειρά σας τη νύχτα, γίνονται εφιάλτες. Για παιδιά και ενήλικες, αυτό μπορεί να κάνει τον ύπνο εξαιρετικά τρομακτικό και δύσκολο. Εάν το μικρό σας βιώνει εφιάλτες, είναι σημαντικό να συμπάσχετε με το παιδί σας. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο φόβος είναι διαφορετικός για τα παιδιά είναι το πρώτο βήμα για να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες.

Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες: Τι να κάνω;

Συζητήστε γι' αυτό

Είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας για το τι το φοβίζει. Να καταλάβει τι μπορεί να οδηγεί σε αυτούς τους εφιάλτες. Εάν το παιδί σας πιστεύει ότι υπάρχει ένα τέρας κάτω από το κρεβάτι του, ίσως είναι επειδή φοβάται το σκοτάδι (ή μόλις παρακολούθησε την ταινία "Monsters Inc.") Μόλις ενημερωθείτε για το τι μπορεί να τρομάξει το μικρό σας, μπορείτε να λάβετε συνειδητά μέτρα για να αποφύγετε μελλοντικούς εφιάλτες.

Καθίστε μαζί του και εξηγήστε του πώς τα τέρατα δεν είναι αληθινά. Ίσως μπορείτε να ελέγχετε μαζί κάτω από το κρεβάτι ή στην ντουλάπα κάθε βράδυ για να δείξετε ότι δεν υπάρχει κανείς εκεί. Εάν το σκοτάδι είναι πρόβλημα, δοκιμάστε ένα νυχτερινό φως ή κρατήστε τη πόρτα του παιδιού σας μισάνοιχτη. Η άνεση είναι το "κλειδί" και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται το μικρό σας είναι διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος στο δωμάτιό του. Και δεν υπάρχει κανένας καλύτερος να το κάνει από τον γονέα του.

Περιορίστε κινητό ή ηλεκτρονικά παιχνίδια

Αν και το μυαλό του παιδιού σας είναι ευφάνταστο, πολλοί εφιάλτες προέρχονται από τρομακτική διασκέδαση. Φροντίστε να βάλετε "κλειδαριές" στις τηλεοπτικές σας συσκευές, ώστε το παιδί σας να μην καταλήξει να βλέπει κάτι που δεν είναι αρκετά μεγάλο για να το δει. Ανάλογα με την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού σας, μείνετε μακριά από τρομακτικά βιβλία ή ιστορίες πριν από τον ύπνο, καθώς θα είναι στο μυαλό του λίγο πριν κοιμηθεί. Διαβάστε χαρούμενα ή αστεία βιβλία, ώστε το παιδί σας να κοιμάται σε καλή διάθεση.

Επιπλέον, το μικρό σας μπορεί να επωφεληθεί από μια αυστηρή ρουτίνα ύπνου. Οι αλλαγές στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν εφιάλτες.

Κάντε υπομονή

Οι εφιάλτες είναι συνηθισμένοι και φυσιολογικοί για άτομα όλων των ηλικιών, ειδικά για μικρά παιδιά. Να είστε υπομονετικοί βοηθώντας το παιδί το να τους ξεπεράσει. Παρηγορήστε τα και αυτά τα τρομακτικά όνειρα θα τελειώσουν προτού το καταλάβετε.

Εάν οι εφιάλτες επιμένουν με το πέρασμα ου χρόνου και αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την καθημερινή ζωή του μικρού σας, μπορεί να πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό ή ψυχοθεραπευτή για βοήθεια.

Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες: Τι να κάνω;