Γιατί κλαίει το μωρό μου;;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το κλάμα για τα μωρά είναι ο δικός τους τρόπος επικοινωνίας

Γιατί κλαίει το μωρό μου;;

Οι γονείς αγχώνονται κάθε φορά που ακούνε το μωρό τους να κλαίει . Ο βασικός λόγος είναι γιατί δεν καταλαβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τι χρειάζεται το μωρό και αναρωτιούνται τι μπορεί να φταίει. Οι λόγοι που μπορεί να κλαίει ένα μωρό είναι πολλοί.  Το σίγουρο πάντως είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσετε να διαβάσετε τα σημάδια και να κατανοείτε τις ανάγκες του.

Γιατί  μπορεί να κλαίει το μωρό μου ; 

Πεινάει
Ειδικά το πρώτο διάστημα που ακόμη δεν έχει μπει πρόγραμμα στο τάισμα του μωρού μια από τις πιο συχνές αιτίες του κλάματος είναι ότι πεινάνε. Με τον καιρό θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας θέλει να φάει. Αν θηλάζετε βάλτε το στο στήθος χωρίς περιορισμό και εκείνο όταν χορτάσει θα σταματήσει.

Χρειάζεται αλλαγή πάνας
Δεν ενοχλούνται όλα τα μωρά όταν είναι λερωμένα. Μερικά μωρά όμως σας θα σας ενημερώσουν αμέσως όταν πρέπει να τους αλλάξετε πάνα.

Κρυώνει ή ζεσταίνεται
Μπορείτε να καταλάβετε την θερμοκρασία του χώρου έχοντας κριτήριο εσάς. Ανάλογα με το πως είστε εσείς ντυμένοι, επιλέξτε και τα ρούχα του μωρού σας.  Πολλά μωρά κλαίνε όταν κρυώνουν, όταν για παράδειγμα του βγάζετε τα ρούχα για να του αλλάξετε πάνα, ή όταν ζεσταίνονται υοερβολικά όταν για παράδειγμα τους ρίχνετε πολλά σκεπάσματα κατά τον ύπνο.

Θέλει αγκαλιά

Στα μωρά αρέσουν η αγκαλιά και τα χάδια. Έχουν ανάγκη να ακούνε τη φωνή σας, να ακούνε τους χτύπους της καρδιάς σας, να μυρίζουν την μυρωδιά σας. Και αν αναρωτιέστε αν θα κακομάθετε το παιδί σας αν το κρατάτε πολύ αγκαλιά, σας λέμε ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του αυτό δεν ισχύει. Μια πολύ καλή λύση για να το έχετε στην αγκαλιά σας χωρίς να κουράζεστε είναι ο μάρσιπος.

Είναι κουρασμένο
Τα νεογέννητα μπορούν εύκολα να κουραστούν και να καταρρεύσουν. Και την κούραση τους συχνά την εκφράζουν με κλάμα. Επίσης δεν μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν στη διάρκεια της ημέρας( θόρυβο, φως κ.α) καθώς το νευρικό τους σύστημα ωριμάζει με τον καιρό.Προσπαθείστε να το χαλαρώσετε και να το βάλετε για ύπνο.

Νιώθει ανασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το μωράκι σας μπορεί να ξυπνήσει και αν δεν σας νιώσει κοντά του αντιδρά με κλάμα, Είναι δύσκολο και κουραστικό να ξυπνάτε κάθε λίγο μέσα στη νύχτα αλλά ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει είναι η δική σας αγκαλιά.

Δεν αισθάνεται καλά 
Όταν το μωράκι σας δεν νιώθει καλά κλαίει. Μπορείτε να καταλάβετε το κλάμα ενός άρρωστου μωρού καθώς είναι διαφορετικό, πιο επίμονο και με μεγαλύτερη ένταση από το συνηθισμένο. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο σας.

Έχει κολικούς

Πολλά νεογέννητα είναι ανήσυχα κάποιες στιγμές της ημέρας. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από λίγα λεπτά έως και τρεις περίπου  ώρες κυρίως μετά τις 19.00 το απόγευμα, αν υποφέρει από κολικούς. Το ακατάπαυστο κλάμα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα και τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα είναι ένδειξη κολικών.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το μωρό σας κλαίει ακατάπαυστα

-Τυλίξτε το σε μια κουβερτούλα και κρατήστε το κοντά σας. Στα περισσότερα νεογέννητα αρέσει να αισθάνονται ζεστά και ασφαλή, όπως όταν βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους

-Τα μωρά έχουν συνηθίσει να ακούνε τον ήχο της καρδιάς σας, γι’ αυτό θέλουν να βρίσκονται κοντά σας. Χρησιμοποιείστε τον μάρσιπο

-Δοκιμάσετε να βάλετε απαλή μουσική ή να τραγουδήσετε ένα νανούρισμα

-Χρησιμοποιείστε τους λεγόμενους «λευκούς» ήχους, δηλαδή τον ήχο από ένα πιστολάκι, μια ηλεκτρική σκούπα, ή τον απορροφητήραή ακόμα και να το βάλετε να ακούσει τον ήχο ενός ανεμιστήρα ή μιας ηλεκτρικής σκούπας.

-Βάλτε τo στο ριλάξ, στο πορτμπεμπέ του ή σε μια κουνιστή καρέκλα. Θα μπορούσατε επίσης να το πάτε μια βόλτα με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο.Βοηθάει πολύ

- Κάντε του μασάζ . Στα περισσότερα μωρά αρέσει να τα αγγίζουν, έτσι ένα μασάζ μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο για να κατευνάσετε το μωρό σας. Κυρίως τρίψτε του την κοιλιά του ή την πλάτη του που το ανακουφίζει.


Και μια συμβουλή για εσάς: Κάντε κουράγιο και να έχετε υπόψη σας ότι μια περίοδος είναι και θα περάσει.Άλλωστε κανένανμωρό δεν έχει πάθει κάτι πολύ σοβαρό από το κλάμα. Ωστόσο ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα προκαλεί άγχος στους γονείς του . Να θυμάστε πως όσο ο χρόνος περνάει το μωρό σας θα ηρεμήσει  και το κλάμα θα περιοριστεί.