Για έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά προειδοποιούν επιστήμονες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Για αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά λόγω του ανοίγματος των σχολείων και παρά τα μέτρα, μίλησαν ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε στον Σκάι, πως λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας. Βέβαια όπως είπε κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα.


Στο ίδιο πνεύμα και η κ. Παγώνη η οποία έχει επαναλάβει αρκετές φορές τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά, και κάνει έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τους ανήλικους άνω των 12 ετών.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. ΝίκοςΤζανάκης. Εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν είναι γύρω στις 750.000. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100.000 εμβολιασμένα μας μένουν 650.000, από αυτά το 1/4 περίπου θα εκτεθεί στον ιό κι από αυτά ένα 20% θα μολυνθεί δηλαδή 30 με 50.000 παιδιά. Αν έχουμε καθημερινά 500 με 600 θετικά παιδιά στον κορονοΐό σημαίνει ότι τον μήνα θα έχουμε 15.000».

«Τα παιδιά σε ποσοστό 98 ίσως και 99% θα περάσουν μια ήπια νόσο, δυστυχώς όμως θα μεταδώσουν τη νόσο κι αν υπάρχουν ανεμβολίαστοι στο οικογενειακό τους περιβάλλον θα κολλήσουν κι είναι αυτοί που θα δώσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. 1-2% των παιδιών όμως επίσης θα νοσήσει σοβαρά κι επομένως αν έχουμε 30.000 παιδιά θα περιμένουμε 300 έως 500 ή 600 νοσηλείες παιδιών με βαριά νόσηση, ποσοστό που δεν είναι ευκαταφρόνητο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.