George Floyd: Η κόρη του Gianna φωνάζει "Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο" (video + φωτο)

Σιωπή. Αν το 2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μια μόνο λέξη είναι αυτή της σιωπής. Εκκωφαντική σιωπή που σε παραλύει και έπειτα φωνές διαφορετικές μεταξύ τους που ξεπροβάλλουν άλλοτε ως ψίθυρος και άλλοτε ως κραυγή. Ψίθυροι υπήρξαν για όλους όσους χάσαμε από έναν ιό και αισθανόμασταν καλά γιατί ξέραμε από τι χρειάζεται να προφυλαχτούμε.

Από τη Βέρα Πάρδου

Κραυγές όμως ακούμε εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες γιατί ξαφνικά χάθηκε ένας άνθρωπος, ο 46χρονοςGeorgeFloyd από λευκούς αστυνομικούς στη Minneapolis της Minessota, και εμείς δεν ξέραμε πλέον από τι να προφυλαχτούμε. Αυτή η περίπτωση θανάτου ήταν τελείως διαφορετική γιατί χρειαζόταν να δεχτούμε πως ο εχθρός στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που δεν μορφώθηκε, δεν αγαπήθηκε και δεν ένιωσε αρκετά ώστε να μην χρειαστεί να αφαιρέσει τη ζωή ενός πατέρα, συζύγου και Αμερικανού πολίτη με τόση ευκολία.

Αυτή είναι και η πλευρά στην οποία χρειάζεται να εστιάσουμε όταν αναφερόμαστε σε αυτό το γεγονός. Άνθρωποι χάνονται και δεν είναι απλώς αριθμοί, δεν είναι μόνο ονόματα σε μια λίστα, είναι πολλά παραπάνω και στην περίπτωση του Floyd μπορούν να ξεκινήσουν μια επανάσταση. Γιατί αυτός ο θάνατος έφερε τρομερές, κλιμακωτές  αντιδράσεις με στόχο την αλλαγή. Την αλλαγή εκείνη που οι μαύροι άνθρωποι δεν θα έχουν λόγο να φοβούνται, να κατακρίνονται και να γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται μόνο για το φαίνεσθαι.

Έχοντας ως κινητήριο δύναμη αυτή την αλλαγή μίλησε και η Roxie Washington κρατώντας τη μικρή Gianna και όντας μαζί με τον αδελφικό φίλο του George Floyd, πρώην παίκτη του NBA, Stephen Jackson, γνωρίζοντας πλέον πως εκείνη έχασε οριστικά τον σύζυγο της και πατέρα της κόρης της. Ξέρει πως η αστυνομία, οι δημοσιογράφοι και όλοι όσοι ασχολούνται με αυτή την υπόθεση κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στις οικογένειες τους και στα σπίτια τους όμως εκείνη δεν έχει που να επιστρέψει. Φοβάται ότι η κόρη της ίσως να μη θυμάται μεγαλώνοντας τον πατέρα της και εκείνος δεν θα μπορεί να είναι στην αποφοίτηση της, στο γάμο της ή οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστεί.

«Ο George Floyd ήταν ένας καλός άνθρωπος, ανεξαρτήτως τι μπορεί να θεωρούν μερικοί, για αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ μπροστά σας διεκδικώντας δικαιοσύνη».

Δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ αν δεν δικαιωθούμε, αν δεν αποδοθεί λύτρωση στον φίλο μου και στην οικογένεια του, είπε χαρακτηριστικά ο Stephen Jackson μιλώντας στους δημοσιογράφους. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που μαζεύτήκατε εδώ σήμερα, θέλετε να δείτε πόσο μας έχει στοιχίσει ο χαμός του, ο χαμός ενός ανθρώπου που ήθελε μόνο να παλέψει για την οικογένεια του.

 

«Μου φαίνεται αδιανόητο που θέλετε να δείτε στα πρόσωπα μας την απώλεια λες και ένα βίντεο που δολοφονείται δεν είναι αρκετό, δεν αποτελεί καταγραφή της αλήθειας». Εκείνη τη στιγμή κοίταξε την Roxie και της δήλωσε: «Για κάθε στιγμή που ο George θα λείπει θα είμαι εγώ εδώ για εσάς και για τον αδερφό μου που αυτή τη στιγμή τόσο έντονα υπερασπίζομαι. Κουραστήκαμε πλέον.»

Στη συνέχεια η 6χρονη Gianna ανέβηκε στους ώμους του Stephen Jackson και μαζί βγήκαν κοιτώντας το πλήθος που είχε μαζευτεί. Τότε με ένα χαμόγελο δήλωσε με πείσμα ότι:

«Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο».

 

Εκείνη είναι η στιγμή ακριβώς που ο κόσμος αλλάζει και πια δεν υπάρχει σιωπή αλλά δεν υπάρχουν ούτε κραυγές. Εμφανίζονται αχνά χαμόγελα που φανερώνουν μια συνειδητοποίηση. Κάναμε λάθη, στερήσαμε ανθρώπους από τις οικογένειες τους, δεν είμαστε τόσο αθώοι όσο θέλουμε να δείχνουμε αλλά είμαστε άνθρωποι και χρειάζεται να αποδεχτούμε πως μοιάζουμε. Ξεκινώντας από σήμερα λοιπόν ζητώντας μια τεράστια συγγνώμη από το παιδικό προσωπάκι της Gianna και χαμογελώντας στην αλλαγή που (ελπίζουμε ότι) ήρθε.

Ας μην ζήσουμε ποτέ άλλη σιωπή γεμάτη κραυγές.