Φρένο στις γεννήσεις με καισαρική τομή...

Δημοσιεύθηκε στις

Έξι στους δέκα τοκετούς στη χώρα μας γίνονται με καισαρική τομή. Ένα αρκετά υψηλό ποσοστό!

Τη μείωση των καισαρικών επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, με παρέμβαση για την προώθηση του φυσικού τοκετού.


Το σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει ρύθμιση για τη δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων φυσικού τοκετού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές για γυναίκες με χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη που επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη του σχεδίου νόμου, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το «Παπαγεωργίου», τα νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Αμυνας, καθώς και οι ιδιωτικές κλινικές δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες φυσικού τοκετού. Γι’ αυτόν τον σκοπό δύνανται να αναπτύσσουν, οργανώνουν και λειτουργούν κέντρα φυσικού τοκετού, τα οποία υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στο μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίζεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από μαίες – μαιευτές και γυναικολόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας το 2021 έγιναν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%), έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%). Σε 133 περιπτώσεις δεν δηλώθηκε ο τρόπος γέννησης του παιδιού.

Το πολύ υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: από τη μεγαλύτερη πλέον ηλικία τεκνοποίησης των γυναικών και τις αρκετές εγκυμοσύνες με ιατρικώς υποβοηθούμενες μεθόδους, από λόγους ευκολίας γυναικών και γιατρών, αφού ένας κολπικός τοκετός χωρίς παρεμβάσεις μπορεί να διαρκέσει ώρες, έως ακόμα και λόγους «αμυντικής ιατρικής», υπό τον φόβο να βρεθούν σε δικαστήρια οι γιατροί γιατί δεν έκαναν κατευθείαν καισαρική σε περίπτωση επιπλοκών.

Διεθνώς, η συχνότητα των καισαρικών τομών αυξάνεται: από 7% που ήταν κατά μέσον όρο το 1990 σε 21% το 2021, ενώ εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση το ποσοστό θα φθάσει στο 29% το 2030. Ηδη σε χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βραζιλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τουρκία –και η Ελλάδα– οι καισαρικές τομές υπερτερούν των κολπικών τοκετών.