Φοιτητικό επίδομα στέγασης: Αυξάνεται σε 1.500 ευρώ - Ποιοι φοιτητές θα πάρουν 2.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκε στις

Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ το φοιτητικό επίδομα στέγασης (από 1.000 ευρώ), σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.και μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή οι φοιτητές θα λάβουν 1500 ευρώ για το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, με αναδρομική αύξηση θα δοθεί μέσα στο φθινόπωρο το φοιτητικό επίδομα στέγασης, σε όλους τους δικαιούχους φοιτητές/σπουδαστές, το οποίο αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ. Οι φοιτητές που συγκατοικούν θα λάβουν 2.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Μάλιστα, το επίδομα θα ισχύσει και για τους σπουδαστές των ΔΙΕΚ.


Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω επίδομα δίνεται κάθε Σεπτέμβριο και αφορά το ακαδημαϊκό έτος που προηγήθηκε, δηλαδή φέτος οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα για την περίοδο 2021-2022.

Όπως διευκρίνισε η κ. Κεραμέως, κατά την παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης, η επικείμενη πληρωμή θα γίνει με τα αυξημένα ποσά και θα αφορά την περσινή χρονιά. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι όσοι ήδη έχουν λάβει το επίδομα, θα γίνει δεύτερη πληρωμή με τα επιπλέον 500 ευρώ της αύξησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, οι δικαιούχοι φθάνουν τους 50.000.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΙΘ για το φοιτητικό επίδομα ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ, με μια αύξηση που ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια

Ειδικές ρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί, τόνισε η κ. Κεραμέως, για φοιτητές και σπουδαστές στα τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Δημοκρίτειο Θρακης, καθώς τα κριτήρια για τους δικαιούχους διευρύνονται από τα 30.000 στα 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.

Φοιτητικές εστίες

Οσο αφορά τις φοιτητικές εστίες σε πέντε περιοχές της χώρας, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Αττική, Κρήτη θα δημιουργηθούν μέσω ΣΔΙΤ περισσότερες από 8.150 κλίνες, με κόστος πάνω από 540 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη της κατασκευής τους έχει προγραμματιστεί για το 2023 και η ολοκλήρωσή τους το 2027.