Φινλανδία: 16χρονη μαθήτρια Λυκείου γίνεται πρωθυπουργός για μια ημέρα (και αυτό είναι ελπιδοφόρο)

Η Aava Murto είναι 16χρονη που κάθισε στην καρέκλα της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Sanna Marin για 24 ώρες και εμείς μπορούμε άνετα να την παρομοιάσουμε με τον Τζίμ Κάρει όταν έγινε Θεός για μια εβδομάδα.

από τη Βέρα Πάρδου

Ναι, μπορεί να φαντάζει τρελό ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά είναι η Φιλανδία, η χώρα με τη νεότερη πρωθυπουργό που αποδεικνύει καθημερινά ότι η ηλικία δεν συνάδει απαραίτητα με τις γνώσεις και την ωριμότητα που διαθέτει ένας άνθρωπος. Άλλωστε αν ήταν όλα καλώς καμωμένα δεν θα χρειαζόταν ποτέ η 16χρονη Aava να μάθει τι κάνει μια πρωθυπουργός και να υπερασπιστεί μαζί με τον εαυτό της και όλα τα δικαιώματα των κοριτσιών που όντας ανήλικες γίνονται γυναίκες και σύζυγοι.

Όλα έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος #GirlsTakeover του φιλανθρωπικού οργανισμού Plan International το οποίο δίνει την ευκαιρία σε νέους να δουν από τη θέση ενός υψηλόβαθμου προσώπου πως λειτουργεί ο κόσμος. Έτσι λοιπόν για μια Τετάρτη η τυχερή μαθήτρια του Λυκείου μπόρεσε να συμμεριστεί τις αγωνίες και τις ευθύνες που επωμίζεται κάποιος όταν γίνεται πρωθυπουργός. Μάλιστα η συγκεκριμένη ενέργεια κουβαλούσε και ένα μήνυμα για τα δικαιώματα της γυναίκας αφού έγινε με αφορμή την 11 Οκτωβρίου, που έχει οριστεί ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού.

Η Aava οφείλουμε να αναφέρουμε πως πρόκειται για ένα πλάσμα αρκετά δραστήριο με ακτιβιστικές δράσεις που έχει καταλάβει ότι για να αλλάξει ο κόσμος και να βελτιωθεί δεν έχει ανάγκη από εναντίωση αλλά από προσπάθεια. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τις συνθήκες, την απουσία ισότητας των φύλων και τον τρόπο που μεταχειρίζονται σε κάποιες χώρες τη γυναίκα δεν αποθαρρύνεται, δεν σταματά. Λαμβάνει μέρος σε τέτοιες καμπάνιες και τονίζει πως ανυπομονεί για τη μέρα που δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης και εκείνη δεν θα χρειάζεται να βρίσκεται εδώ.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη πετύχει την ισότητα μεταξύ των φύλων, πουθενά στον πλανήτη. Αν και έχουμε κατορθώσει πολλά σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει». Την ευχαριστούμε λοιπόν πολύ γιατί μας θύμισε πως αν προσπαθήσουμε όλοι δεχόμενοι τα λάθη που έχει ο κόσμος και επιδιώκοντας να τα αλλάξουμε τότε θα έχουμε σίγουρα αποτέλεσμα, γιατί μόλις η 35χρονη Sanna Marin και πρωθυπουργός μαζί με τη 16χρονη Aava Murto, μαθήτρια Λυκείου μας "έβαλαν τα γυαλιά".