Επίσκεψη σε νεογέννητο: Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Κάθε νεογέννητο μωρό φέρνει μεγάλη χαρά όχι μόνο στους γονείς, αλλά στο ευρύτερο οικογενειακό και φιίκό περιβάλλον. Πολλοί σπεύδουμε να το επισκεφτούμε, κάποιες φορές ακόμα και στο μαιευτήριο (αυτό προ υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, γιατί πλέον τα πρωτόκολλα έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες).

Μάλιστα όσο ευγενικά κι αν προσπαθούν οι γονείς να αποφύγουν επισκέψεις, όταν επιστρέψουν από το μαιευτήριο στο σπίτι, υπάρχουν κάποιοι συγγενείς ή φίλοι, που επιμένουν πολύ και γίνονται φορτικοί. Φυσικά έχουν τις καλύτερες των προθέσεων και η μεγάλη χαρά τους για το νεογέννητο μωρό τους οδηγεί να θέλουν άμεσα να επισκεφτούν την οικογένεια και πολλές φορές να φέρουν καλούδια, ωστόσο καλό είναι να τα κρατήσουν και να κρατηθούν, όχι μόνο για τις πρώτες 40 ημέρες, αλλά για το πρώτο δίμηνο.


Αν τελικά μας δεχθούν οι γονείς νωρίτερα, ιδού λοιπόν, πέντε πράγματα που θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε κατά την επίσκεψη μας στο νεογέννητο μωρό.

  1. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε ακάλεστοι. Φροντίστε να ενημερώσετε τους γονείς και περιμένετε να σας πουν, αυτοί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή.
  2. Εφόσον λάβουμε τη θετική απάντηση των γονιών, δεν παραμένουμε πολύ ώρα στο σπίτι.
  3. Δεν ακουμπάμε και δεν φιλάμε τη μητέρα και το μωρό. Ειδικά τώρα στην πανδημία, πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, να τηρούμε όλα τα μέτρα και να αποφύγουμε να πλησιάσουμε τη λεχώνα και το μωρό.
  4. Δεν περιμένουμε να μας κεράσουν ή να μας περιποιηθούν.
  5. Πηγαίνουμε χρήσιμα δώρα. Δεν είναι απαραίτητο να ρωτάμε τους γονείς, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε τι χρειάζεται μια οικογένεια με ένα νεογέννητο μωρό. Όπως ακόμα κι ένα μαγειρεμένο φαγητό.

Αυτοί είναι πέντε βασικοί κανόνες που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, όταν έρθει στην οικογένεια ή στο φιλικό μας περιβάλλον ένα μωρό.