Εμβόλιο Pfizer: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών - Πράσινος φως στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μπορεί πολλοί γονείς να διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του κορονοϊού, ωστόσο η επιστήμη κάνει σημαντικά βήματα. Και πλέον κατεβαίνει η ηλικία που μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο.

Οριστικά το πράσινο φως για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) σε  παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα μπορούν να εμβολιαστούν ανήλικα αυτής της ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ μέχρι τώρα η έγκριση υπήρχε για τις ηλικίες από 12 ετών και πάνω.

Η απόφαση του FDA καθιστά το εμβόλιο αυτό το πρώτο κατά της Covid-19 που εγκρίνεται για χρήση σε μικρά παιδιά στις ΗΠΑ.

Η έγκριση καθιστά διαθέσιμο το εμβόλιο Pfizer/ BioNTech σε 28 εκατομμύρια παιδιά- πολλά από τα οποία επιστρέφουν στο σχολείο σε δια ζώσης διδασκαλία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η αναμένομενη έγκριση του FDA έρχεται τρεις μέρες αφότου μια επιτροπή ειδικών συμβούλων του Οργανισμού ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 για τη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊου των BioNTech/Pfizer, Comirnaty, σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, πριν από 10 περίπου ημέρες

Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του ΕΜΑ θα αναθεωρήσει τα δεδομένα για το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων τρέχουσας κλινικής μελέτης που περιελάμβανε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προτείνει την επέκταση της χρήσης του.

Οπότε στην Ευρώπη δεν αναμένεται η έγκριση του πριν από τα Χριστούγεννα..