Εμβόλιο Moderna: Αίτημα για χορήγηση σε παιδιά 6-11 ετών και στην Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μετά την Pfizer και η Moderna ζητά έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, για παιδιά μικρότερων ηλικιών.  Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου της Moderna για την COVID-19, Spikevax, σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών και θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες για να αποφανθεί αν θα δώσει έγκριση.

Το Spikevax είναι εμβόλιο για την πρόληψη της COVID-19, το οποίο προς το παρόν έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA (CHMP) θα επανεξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων μιας συνεχιζόμενης κλινικής μελέτης που περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προτείνει την επέκταση της χρήσης του.


Το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αξιολόγησης εξαρτάται πάντα από τα δεδομένα που υποβάλλονται. Το τρέχον χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης προβλέπει γνωμοδότηση σε περίπου 2 μήνες, εκτός εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες ή ανάλυση. Πρόκειται για συντομευμένο χρονοδιάγραμμα σε σύγκριση με παρόμοιους τύπους αξιολογήσεων εκτός πανδημίας.

Ο Οργανισμός θα κοινοποιήσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του. Στη συνέχεια, η γνώμη της CHMP θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική απόφαση.

Ο EMA έχει εγκρίνει από τον Ιούλιο το εμβόλιο της Moderna κατά του κορoνοϊού για τις ηλικίες 12-17 ετών, ωστόσο η Σουηδία και άλλες χώρες έχουν παγώσει τη χρήση του σε άτομα κάτω των 30 λόγου του κινδύνου σπάνιων καρδιακών παρενεργειών.