Εμβόλιο κορονοϊού: Τι ισχύει με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό;

Δημοσιεύθηκε στις

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει στη χώρα μας και αρκετές γυναίκες που κυοφορούν προβληματίζονται αν θα πρέπει να εμβολιαστούν. Επιτρέπεται ή όχι; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το έμβρυο; Θα πρέπει να γίνουν και οι δύο δόσεις; Οι νέες μητέρες μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους; Ερωτήματα που απασχολούν κάθε εγκυμονούσα ή εν δυνάμει.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Απαντήσεις έδωσε η παιδίατρος και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για άνω των 85 ετών.

Με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είπε η καθηγήτρια. Στο  ερώτημα εάν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της κύησης, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για το θέμα των εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένο ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανένα κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο.

"Φαίνεται ότι το εμβόλιο της covid, είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή στο κύημα. Εντούτοις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων. Η επίσημη σύσταση από υπεύθυνους φορείς, είναι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όμως στην περίπτωση που  γίνει, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης, ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης".

Πρόσθεσε επίσης, ότι μία σύσταση που έγινε (μετά τον εμβολιασμό να μην προγραμματίζεται κύηση) αναθεωρήθηκε. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός για εγκυμοσύνη σε οποιοδήποτε διάστημα.

Είναι απόλυτο ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση, διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια υπάρχουν δύο περιπτώσεις: "Η μία έχει να κάνει με το επάγγελμα, πχ. μια νοσηλεύτρια βρίσκεται σε συνεχή έκθεση στον ιό και η δεύτερη, η ίδια η έγκυος να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, σημείωσε, πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια την λοίμωξη, και φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οπότε η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου".

Η κ. Θεοδωρίδου, σε σχόλιο της για τον μητρικό θηλασμό, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διακοπεί αυτό το «δώρο» των μητέρων στα νεογνά. "Αναφέραμε ότι ο τρόπος που δρα το εμβόλιο δεν μπορεί να επηρεάσει τη μητέρα, ούτε το κύημα, πόσο μάλλον το βρέφος όταν θηλάζει. Λόγω του εμβολιασμού δεν θα στερήσουμε από καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό που είναι το μητρικό γάλα για το βρέφος της" κατέληξε.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση για τον εμβολιασμό: