Εμμηνόπαυση, το μεσοκαλόκαιρο της ζωής: δες τη θετική πλευρά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η εμμηνόπαυση θεωρείται το φθινόπωρο της ζωής, ο αποχαιρετισμός στη γονιμότητα, μια φάση δυσφορίας και περιορισμών. Η αποκλειστικά αρνητική άποψη για την εμμηνόπαυση πρέπει να αλλάξει άμεσα, λένε οι ειδικοί. Επίσης διάσημες γυναίκες αναφέρονται ανοιχτά πλέον στις προσωπικές τους εμπειρίες. Πρόσφατα και η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.

«Ώρα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια νέα στάση απέναντι στην εμμηνόπαυση» ήταν ο τίτλος κεντρικού άρθρου μέσα στο καλοκαίρι του καταξιωμένου επιστημονικού περιοδικού The Lancet. Η εμμηνόπαυση στιγματίζεται λανθασμένα, ήταν το κεντρικό νόημα του δημοσιεύματος. Πολλές γυναίκες πράγματι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτή τη φάση, κάποιες υποφέρουν από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κατάθλιψη, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή διαταραχές ύπνου.


Ωστόσο πολλές γυναίκες δεν έχουν αυτά τα προβλήματα ενώ υπάρχουν και οι θετικές πλευρές. Δεν εμφανίζεται πλέον η ενοχλητική έμμηνος ρύση και δεν χρειάζεται η αντισύλληψη. Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στη ζωή μιας γυναίκας.

Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση

Η εμμηνόπαυση «δεν είναι μια έλλειψη ορμονών που χρήζει θεραπείας» λένε γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και το Βασιλικό Γυναικολογικό Νοσοκομείο στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Οι γιατροί ζητούν «μια πιο ρεαλιστική και ισορροπημένη εικόνα» για τη γυναικεία γήρανση. Προτείνουν καλύτερη ενημέρωση των γυναικών και έμφαση στα θετικά. Οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορούν να προσφέρουν θετικά πρότυπα δύναμης, ομορφιάς, εμπειρίας.

Το δεύτερο μισό της ζωής δεν είναι το «φθινόπωρο της ζωής», λέει επίσης η γυναικολόγος από το Βιζμπάντεν, Σέιλα ντε Λιζ, η οποία έγραψε ένα μπεστ σέλερ για την εμμηνόπαυση, μιλώντας για ένα «μεσοκαλόκαιρο».

Το 30% έως 50% των γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εμμηνόπαυση

Η ντε Λιζ πιστεύει ότι η εικόνα αυτής της φάσης της ζωής πρέπει να αλλάξει. «Είναι καιρός να μάθουμε για την εμμηνόπαυση και τα οφέλη της», τονίζει και η Κάτριν Σάουντιγκ, Πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

Παραδέχεται πάντως πως το 30% έως και 50% των γυναικών έχουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους, ωστόσο επισημαίνει πως πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές προκαταλήψεις. Πρόκειται για ένα θεμα ταμπού και μια περίεργη εξίσωση που σημαίνει ηλικιωμένος ίσον άσχημος, άρρωστος, ανόητος.

Η γιατρός τονίζει πως τρία σημεία είναι σημαντικά. Το θέμα πρέπει να αποϊδεολογικοποιηθεί, οι γυναίκες να ενημερωθούν καλύτερα και οι γυναικολόγοι να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι.

Υπάρχουν ακόμη πολλές συζητήσεις για την ορμονική υποκατάσταση. Τα υποκατάστατα των ορμονών έχουν φανατικούς οπαδούς αλλά και πολέμιους. Η Σάουντικ πιστεύει ότι και οι δύο ακραίες θέσεις είναι λάθος. «Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και κάθε γυναίκα χρειάζεται διαφορετική θεραπεία», λέει η γυναικολόγος. Η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε μίας γυναίκας.

Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι τα δισκία οιστρογόνων που εισάγονται κολπικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνονται χωρίς συνταγή. Η Γερμανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν συμπτώμτα που δεν μπορούν να περιοριστούν με αυτά τα δισκία όπως είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η κακή διάθεση ή δυσκολία στον ύπνο.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να αλλάξει η εικόνα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση και το θέμα να αντιμετωπιστεί μέσα από ένα πιο θετικό πρίσμα.

Πηγές: DW, DPA