Μια μαμά μας στέλνει το δικό της μήνυμα: Είμαι εξίσου σημαντική με τα παιδιά μου!

Μία μαμά, η Βασιλική, έστειλε στο all4mama αυτό το εξομολογητικό, ειλικρινές κείμενο- μάθημα ζωής για μας και τα παιδιά μας.

Είμαι σημαντική και χρειάστηκα μια ολόκληρη ζωή πριν γίνω μάνα για να το συνειδητοποιήσω και να το αποδεχτώ. Έχω γνώμη, απόψεις, ενδιαφέροντα, όνειρα και μέλλον. Μέλλον που εξελίσσεται παράλληλα με τα παιδιά μου αλλά όχι ταυτόχρονα, δεν διεκδικώ το δικό τους μέλλον και τη δική τους ζωή. Πλέον έχω καταλήξει πως αν δεν είμαι εγώ καλά, δεν θα είναι και εκείνα, αν εγώ ολόκληρη δεν χαμογελώ παρόλη την κούραση, το άγχος και τα νεύρα τότε εκείνα δεν θα μάθουν ποτέ να προστατεύουν τον εαυτό τους, να τον φροντίζουν και να εστιάζουν στο θετικό.

Μην με παρεξηγήσετε, λατρεύω απόλυτα και τρομερά τα παιδιά μου και όσο και αν θεωρώ πως είναι το κέντρο του κόσμου μου δεν τον αποτελούν ολόκληρο.

Για αυτό δεν θέλω να μιλάω συνεχώς για εκείνα, γεγονός που φυσικά ισχύει και για τα παιδιά των φίλων και γνωστών μου. Δεν θέλω να ακούσω αστείες ιστορίες, να δω φωτογραφίες ή ακόμη και βίντεο από τις φανταστικές τους περιπέτειες. Έχω μάθει βέβαια με τον καιρό να υποκρίνομαι καθώς κατάλαβα ότι η ειλικρίνεια μπορεί εύκολα να σε κάνει την κακιά της παρέας και να χάσεις φίλους αλλά και πάλι.

Επίσης ας το παραδεχτούμε τα παιδιά, ειδικά στις πρώτες τους ηλικίες είναι τρομερά προβλέψιμα. Χαριτωμένα, ναι, όπως μπερδεύουν τις λέξεις τους ή λερώνονται με τρομερή ευκολία ή πέφτουν κάτω στα δύο βήματα και γελάνε αλλά προβλέψιμα. Για αυτό όταν βγαίνω έξω με φίλους και συνομηλίκους μου θέλω να ξεφεύγω από την τραγική επανάληψη και να ξεφεύγω εντελώς ψυχικά και σωματικά χωρίς να σκέφτομαι και να μιλάω για τα παιδιά μου.

Έχω ανάγκη να αναπτύξω, να σχολιάσω και να αστειευτώ με όλα εκείνα τα θέματα που δεν αφορούν τα παιδιά μου. Να ανακατευτώ σε κουβέντες για πολιτική, σεξ και βιβλία. Να γελάσω μέχρι δακρύων με μια γελοία δημοσίευση στο διαδίκτυο και να πιώ ένα κοκτέιλ αφήνοντας μια ανάσα που δεν ήξερα ότι κρατούσα τόση ώρα. Να χαλαρώσω χωρίς να χρειάζεται να είμαι σε συνεχή εγρήγορση και προσοχή για το τι μπορεί να συμβεί το επόμενο δευτερόλεπτο.

Όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί χρειάστηκα κάποιο χρόνο μέχρι να καταλάβω ότι χάνω τον εαυτό μου στο ταξίδι απόκτησης ενός υγιούς μωρού που δεν θα του λείψει ποτέ τίποτα και θα είμαι πάντα εκεί για εκείνον. Δεν μπορούσα να αντιληφθώ με πόση ευκολία έβαζα τον εαυτό μου στην άκρη για μια ψυχούλα που στην αρχή δεν είχε ούτε σάρκα. Αυτή η συνειδητοποίηση με τάραξε, ειδικά στη συνέχεια που καλωσόρισα τις πάνες, την αυπνία και τον πόνο στο στήθος από το θηλασμό.

Είναι τρομακτική ορισμένες φορές η ευκολία με την οποία κάνουμε στην άκρη τον εαυτό μας για τις ανάγκες κάποιου άλλου, ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά μας που αυτή η κίνηση γίνεται συνειδητά και με απίστευτη ανιδιοτέλεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που το κίνημα του φεμινισμού τάχθηκε τόσο σθεναρά ενάντια στη μητρότητα, καθώς θεώρησε ότι καταπίνει τη γυναίκα στην ολότητα της επιτρέποντας της να διατηρεί μόνο έναν τίτλο, αυτόν της μάνας.

Εν μέρει είχαν δίκιο για αυτό αισθάνομαι ευτυχισμένη μητέρα όταν τοποθετώ τον εαυτό μου ιεραρχικά πιο ψηλά γνωστοποιώντας το στα παιδιά μου και προτρέποντας τα με το παράδειγμα να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι δείγμα εγωισμού να δείχνεις τρυφερότητα σε εσένα και χαίρομαι τα παιδιά μου να διδαχτούν κάτι τέτοιο από τη στάση μου. Αν γίνει κατανοητό τότε είναι πιο πιθανό στη δική τους ζωή να φύγουν από τοξικές καταστάσεις και να μη γίνουν αμέσως θυσία για τις ανάγκες ενός άλλου θεωρώντας πως αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ένδειξη αγάπης.

Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει πως ακυρώνω μερικά πρωινά του Σαββάτου την προπόνηση μπάσκετ ή δεν τρέχω σε όλους τους αγώνες της Κυριακής γιατί χρειάζομαι λίγο παραπάνω ύπνο. Ή μπορεί να τα παίρνω μαζί μου για περπάτημα κάποια απογεύματα ενώ γκρινιάζουν και δεν τρελαίνονται επειδή το σώμα μου έχει ανάγκη από λίγη άσκηση.

Δεν θέλω η ζωή μου να περιστρέφεται γύρω από εκείνα και είμαι σίγουρη πως όταν φτάσουν στην εφηβεία αν όχι και νωρίτερα ούτε εκείνα θα το θέλουν και είναι πολύ πιθανό να νιώσουν πως πνίγονται από τον τρόπο που εγώ προσπαθώ να τους δείξω την αγάπη μου. Η αγάπη είναι ένα φοβερό συναίσθημα με έντονη την κινητήριο δύναμη για να βελτιωθείς και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου που είχες ποτέ φανταστεί. Για να το καταφέρει λοιπόν αυτό η αγάπη σου αφήνει ελευθερία ώστε να επιλέξεις και να μάθεις από το αποτέλεσμα.

Ως γονέας πλέον ξέρω πως η εμπειρία δεν μεταδίδεται για αυτό θα προστατεύσω τα παιδιά μου χωρίς να τα καταπιέσω και χωρίς ουδέποτε να ξεχάσω ποια ήμουν πριν μείνω έγκυος.

Ακριβώς γιατί γνωρίζω όλη τη δύναμη που κουβαλάει η αγάπη και δηλώνω χωρίς ντροπή και φόβο πως μαζί με εκείνα αγαπώ εξίσου πολύ τον εαυτό μου. Και έχω ανάγκη να είμαι καλά για μένα και για τα παιδιά μου παράλληλα, ώστε να μπορώ να διατηρώ τον έλεγχο των καταστάσεων και να ξέρω μέσα μου πως για ακόμη μια μέρα έκανα ότι καλύτερο μπορούσα με το ρόλο μου ως γονέας.