Δωρεάν το «χάπι της επόμενης μέρας» στη Γαλλία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το χάπι της επόμενης μέρας θα γίνει δωρεάν για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα φαρμακεία και χωρίς ιατρική συνταγή, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Αρχικά για ανήλικα κορίτσια και στη συνέχεια για γυναίκες ηλικίας μέχρι 25 ετών, το χάπι της επόμενης μέρας θα γίνει δωρεάν για όλες τις Γαλλίδες ανεξάρτητα από την ηλικία τους, στα φαρμακεία και χωρίς ιατρική συνταγή, εξήγησε ο Φρανσουά Μπράουν, σε συνέντευξη στο 20 Minutes.


Δωρεάν και ο έλεγχος για ΣΜΝ

Ο έλεγχος για ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) θα είναι επίσης δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή μέχρι την ηλικία των 26 ετών, και τα δύο αυτά μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο περί κοινωνικής ασφάλισης του 2023.

«Όσον αφορά τη γυναικεία αντισύλληψη, ενισχύουμε την προστασία των γυναικών διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στο χάπι της επόμενης μέρας, στα φαρμακεία, δωρεάν και χωρίς συνταγή, σε οποιαδήποτε ηλικία», δήλωσε ο Φρανσουά Μπράουν.

Δωρεάν για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας το χάπι «της επόμεης ημέρας»
Μέχρι σήμερα, το χάπι της επόμενης μέρας ήταν διαθέσιμο δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή μόνο για ανήλικα κορίτσια, από φαρμακεία, σχολικές νοσοκόμες ή κέντρα προληπτικού ελέγχου ή σεξουαλικής υγείας, καθώς και ενήλικες φοιτήτριες.

Το κόστος στα φαρμακεία για τους ενήλικες κυμαινόταν μεταξύ 3- 20 ευρώ ανάλογα με το φάρμακο, με δυνατότητα μερικής επιστροφής από την κοινωνική ασφάλιση με την προσκόμιση συνταγής.

Όσον αφορά τον έλεγχο των ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα), μόνο ο έλεγχος του HIV ήταν μέχρι τώρα δωρεάν.

«Στο εξής, η δυνατότητα ελέγχου θα επεκταθεί σε όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να καταπολεμηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η επανεμφάνιση λοιμώξεων», εξηγεί ο Φρανσουά Μπράουν.