Χρήματα: 5 tips για να διδάξετε στα παιδιά έξυπνες συνήθειες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί είναι να το μάθετε να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του: η οικονομική εκπαίδευση. Από αυτό το θεμέλιο, μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Ξεκινήστε εξηγώντας του, την έννοια του χρήματος. Πώς τα κερδίζουν; Πώς μπορούν να τα αυξήσουν; Πώς μπορούν να τα διαχειριστούν, ώστε τα χρήματα να γίνουν ένα εργαλείο που θα τα βοηθήσει να διαμορφώσουν μια ζωή γεμάτη ελευθερία;

Μια ειδικός, Chief Education Officer στο Acorns και μητέρα 4 παιδιών λέει:


«Αν και μεγάλωσα άνετα, είχα ελάχιστη οικονομική εκπαίδευση, οπότε ξέρω από πρώτο χέρι πώς είναι να βγαίνεις στον κόσμο απροετοίμαστος και να βυθίζεσαι γρήγορα στα χρέη. Επιπλέον, η ανατροφή τεσσάρων παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας -όπου υπήρχε τόση οικονομική αβεβαιότητα και η δουλειά κανενός δεν ήταν εγγυημένη- μου έδειξε τη σημασία του να μιλάμε για χρήματα από νωρίς στα παιδιά.

Ως Chief Education Officer στο Acorns, μια εφαρμογή αποταμίευσης και επένδυσης που έχει δεσμευτεί να κάνει τις επενδύσεις προσιτές στους καθημερινούς Αμερικανούς, προσπαθώ να θέσω την οικονομική εκπαίδευση στα χέρια όλων - και η συμβουλή: όσο πιο νέοι τόσο το καλύτερο.

Σκεφτείτε τα χρήματα ως γλώσσα. Αν τη μιλάμε στα παιδιά μας από την πρώτη μέρα, θα μπορούν να την καταλάβουν καλύτερα. Θα την ελέγχουν. Θα είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο.

Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, αυτός είναι ο στόχος μου. Θέλω τα παιδιά μου να βλέπουν το χρήμα ως εργαλείο και όσο πιο ικανά είναι με αυτό, τόσο πιο χρήσιμο θα είναι γι' αυτά.

Χρήματα: 5 tips για να διδάξετε στα παιδιά έξυπνες συνήθειες

Ακολουθούν συμβουλές για απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σχετικά με τα χρήματα, ώστε να τα βοηθήσουμε να κερδίζουν, να αποταμιεύουν και να ξοδεύουν υπεύθυνα.

1. Ξεκινήστε νωρίς

Το να διδάσκουμε στα παιδιά μας τις σωστές οικονομικές συμπεριφορές από μικρή ηλικία είναι το κλειδί. Μιλήστε από νωρίς για τις ανάγκες έναντι των επιθυμιών και βοηθήστε τα να δουν ότι η κατανόηση των χρημάτων δεν είναι αγγαρεία - είναι δώρο! Είναι ένας δρόμος για να μάθουν σωστά τη διαχείριση τους και ως ενήλικες

2. Αφήστε τα να εργαστούν

Τα παιδιά λατρεύουν να τους εμπιστεύονται να ηγηθούν ενός έργου, να ολοκληρώσουν μια εργασία ή να βοηθήσουν. Καθιερώστε δουλειές που ταιριάζουν στην οικογένειά σας και ορίστε έναν "μισθό". Στη συνέχεια, μιλήστε μαζί τους για την αποταμίευση, την επένδυση και τις δαπάνες. Υπάρχει κάτι που θέλουν; Τέλεια! Βοηθήστε τα να κερδίσουν και να αποταμιεύσουν χρήματα γι' αυτό. Στη συνέχεια, βοηθήστε τα να καταλάβουν τις δαπάνες έναντι των επενδύσεων. Αφήστε τα να αποφασίσουν αν εξακολουθούν να θέλουν πραγματικά αυτό το πράγμα ή αν θέλουν να επενδύσουν αυτά τα χρήματα που κέρδισαν με κόπο.

3.  Δώστε του κίνητρο με κάτι που αγαπά

Αν το παιδί σας αγαπάει τα ζώα, δείτε αν μπορεί να βοηθήσει να ταΐσει το κατοικίδιο ενός γείτονα, να βγάλει βόλτα το σκύλο ή ακόμα και να προσέχει τη γάτα για λίγο, για να βγάλει μερικά επιπλέον χρήματα. Αν το παιδί σας αγαπάει να μαγειρεύει, διοργανώστε μια πώληση κέικ ή βάλτε το να πουλήσει τα προϊόντα του σε φίλους.  Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά ότι το να κερδίζουν χρήματα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ικανοποιητικό!

4.Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μετατρέψουν τα χόμπι τους σε χρήμα

Τα χόμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βγάλουν χρήματα. Στοιχεία έρευνας από το GoHenry αποκάλυψαν ότι 4 στους 10 (40%) νέους έχουν κάποια εργασία μερικής απασχόλησης και ένα τολμηρό 6% έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

Για παράδειγμα, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν την πώληση των έργων τέχνης τους για να μετατρέψουν το έργο-πάθος τους σε μια παράλληλη δραστηριότητα.

5.Καθοδηγείστε τα για την έναρξη μιας μικρής επιχείρησης

Τα στοιχεία της έρευνας της GoHenry διαπίστωσαν επίσης ότι το 25% των παιδιών και των εφήβων των ΗΠΑ σχεδιάζουν ήδη να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Καταπληκτικό! Αντί να τα αποθαρρύνετε με τα λογιστικά εμπόδια και τις πιθανότητες επιτυχίας, ενθαρρύνετέ τα να αγκαλιάσουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα. Στην πορεία θα μάθουν για το δανεισμό, τους φόρους και τον προϋπολογισμό.

Όλοι θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την επιτυχία. Βοηθώντας τα να καθιερώσουν έξυπνες συνήθειες σχετικά με τα χρήματα από νωρίς, είναι σαν να αφαιρούμε τα εμπόδια στο δρόμο τους. Η οικονομική εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι πραγματικά το δώρο που συνεχίζει να δίνει.