Ψώνια με... χρονόμετρο και sms με νέο κωδικό - Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση του lockdown έχει αρχίσει και ως φαίνεται σχολεία και λιανεμπόριο θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Η ημερομηνία ορόσημο είναι η Δευτέρα 8η Μαρτίου, όπου αναμένεται να σημάνει το τέλος της σκληρής καραντίνας. Τί όμως θα ανοίξει και υπό ποιους όρους;

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται λοιπόν, μια κάποια χαλάρωση των μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Προτεραιότητα έως τώρα ήταν πάντα για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των σχολείων και το λιανεμπόριο. Έτσι τις πόρτες τους, θα ανοίξουν ως φαίνεται τα εμπορικά καταστήματα, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ο τρόπος. Αν θα είναι με click away ή click in shop.

Όμως θα αλλάξει ο τρόπος που θα μετακινούμαστε στα μαγαζιά. Ένας νέος πενταψήφιος αριθμός θα μπει στη ζωή μας  -όπως γίνεται με sms στο 13033-  αλλά με χρονικό περιορισμό 3 ωρών για ψώνια.

Η ύπαρξη ενός νέου κωδικού 7 θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματακαι όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων θα γίνεται σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό και όχι στο 13033. Ο πολίτης θα έχει δικαίωμα μια φορά την ημέρα να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα.  Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, που είναι υπό συζήτηση, χωρίς επί του παρόντος ακόμα να έχει ληφθεί απόφαση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε οι εκπτώσεις να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου.

Προτεραιότητα στα δημοτικά σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά», δήλωσε η λοιμωξιολόγος και πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στον Σκάι, τονίζοντας πως αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

«Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown», είπε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι: «προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000».

Πάντως οι συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολες ιδίως για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου που καλούνται σε 2,5 μήνες να δώσουν πανελλήνιες. Ειδικά στις "κόκκινες" περιοχές οι μαθητές έχουν να κάνουν δια ζώσης μαθήματα από  τις 7 Νοεμβρίου. Και παρότι ανακοινώθηκε μείωση της ύλης, τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με τα εξ αποστάσεως μαθήματα και κλειστά τα φροντιστήρια.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που θα συνεδριάσει αυτή την Παρασκευή και εν συνεχεία θα λάβει αποφάσεις.