Το δίλλημα της κυβέρνησης για τα σχολεία - Ες αύριον... οι αποφάσεις

Την ώρα που 250 τμήματα και σχολικές μονάδες μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων του κορονοϊού, η συζήτηση για την επαναλειτουργία των σχολείων έχει ανοίξει. Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον πρωθυπουργό, τονίζουν ότι το άνοιγμα της εκπαίδευσης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και θα είναι το πρώτο βήμα χαλάρωσης του αυστηρού lockdown στις «κόκκινες» περοχές.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Ωστόσο η κυβέρνηση θα αναμένει την εισήγηση των ειδικών, η οποία θα βασιστεί πάνω στα επιδημιολογικά δεδομένα, για να λάβει αποφάσεις. Το δίλλημα είναι να προχωρήσει στην επαναλειτουργία των σχολείων και στο υπό όρους άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου ή να παραταθεί η καραντίνα για μία ακόμα εβδομάδα;

Την άποψη πως «προτεραιότητα στο άνοιγμα είναι τα σχολεία, γιατί δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικά στη διάδοση, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών και των οικογενειών τους από την παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι» εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στον Ant1, Θάνος Δημόπουλος.

Προβληματισμένος για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία εμφανίστηκε ο επιδημιολόγος, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αναφέροντας ότι σήμερα Παρασκευή στην επιτροπή θα συζητηθεί και το θέμα των σχολείων.

Ειδικότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι: «Θα τεθεί το θέμα των σχολείων στην επιτροπή σήμερα Παρασκευή. Δίνουμε προτεραιότητα για τα σχολεία, αλλά δεν μπορώ να σας πω, γιατί πρέπει να έχουμε τα πλήρη δεδομένα. Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων. Πρέπει να βρούμε ισορροπία. Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε» σημείωσε στον Σκάι.

Συνεπώς το θέμα του ανοίγματος των σχολείων θα είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο δεν θα ληφθεί απόφαση σήμερα, αλλά στην επόμενη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25?2 ή την Παρασκευή 26/2.

Τι υποστήριξαν για τη διπλή μάσκα

Όσον αφορά τη διπλή μάσκα ο κ. Παναγιώτοπουλος αποσαφήνισε ότι έχουν προκύψει σαφέστερα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση της, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. «Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε και πώς θα είναι εφικτό… Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγω και να σας πω τα πιο αυστηρά μέτρα που υπάρχουν» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος είπε ότι, «δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή είναι η λύση, το μέτρο βγήκε λόγω των πολλών μεταλλάξεων. Είναι ημίμετρα μέχρι να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος».